Linkovi

Oni koji žive od naroda u BiH već godinama, moraju otići, 17/9/02. - 2002-09-17


Šta će novoga donijeti Balkanu izbori koji se u ovaj i slijedeći mjesec održavaju u gotovo svim bivšim jugoslavenskim republikama - o tome je novinarka Glasa Amerike razgovarala s Jamesom o Brienom, bivšim posebnim izaslanikom Bijele Kuće za Balkan, a mi za večeras izdvajamo njegovu analizu predstojećih izbora u BiH, kao i procjenu trenutnih američkih intreresa u tom regionu:

O BRIAN: Nisam siguran da će baš rezultati biti drugačiji.Prema ispitivanjima koje sam imao priliku vidjeti, rezultati će najvjerovatnije biti u skladu s onima iz dvije hiljadite; neke manje stranke će možda ovaj puta dobiti više glasova, nego velike stranke. Medjutim, ono što je ovdje važno jest da nastavimo jaku izgradnju na ovome što je postignuto u vrijeme odlaska Wolfganga Petrischa i dolaska lorda Ashdowna do danas- dakle, na tome što su u fokusu medjunarodne zajednice ponovno oni elementi koji nastoje na svaki način spasiti BiH kao državu. Nedavno sam razgovarao s jednim američkim biznismenom koji već duže vrijeme boravi u Bosni i on mi je doslovno rekao: To je društvo koje je konačno spremno da nastavi rasti i razvijati se i zato im je hitno potrebno da onaj najviši nivo u korupciji sklone s puta , kako bi narod , obični gradjani mogli početi ulagati za svoju vlastitu korist, i tako početi graditi budućnost. Znate, to je najoptimističnija izjava koju sam čuo od nekoga odavede, ko nije u vladi. Mislim da u Bosni politički balans, takav kakav je , može ipak biti održan, s tim što se konačno moraju ukloniti tvrdolinijaški hrvatski i srpski nacionalisti, i onaj preostali dio SDA-ovaca - tvrdolinijaša. Ti svi ljudi žive na račun društva i naroda već dugo vremena , bez da su išta opipljivije doprinijeli; vrijeme je da se sklone! Istina, ne mislim da su Srbi i Hrvati u BiH spremni da ih se odreknu na ovim izborima, ali , što se više sazna o njihovom ponašanju prema vlastitim narodima, shvatit će se da je krajnji trenutak da se sklone.

VOA: Na pitanje na kojem je nivou trenutno američki interes na Balkanu uopće, gospodin O Brien odgovara:

O BRIAN: Budućnost te cijele regije leži u Evropi, i logično je da medjunarodni angžman bude predvodjen Evropom. Medjutim, uloga Amerike i dalje ostaje centralna, jer, mi smo zemlja koja je voljna i spremna da se direktno sučeli s onima koji ometaju progres, koja je spremna da velikom brzinom izgradi dobar politički program za cijelu regiju, i da ga financijski podrži, kako bi se Balkan nastavio kretati naprijed. To je logistička podrška , ali je od ključne važnosti. Takodjer treba reći da je u Bijeloj Kući administracija koja je na početku tvrdila da je Balkan uopće ne zanima, s vremenom shvatila da, ako želiš mirnu i slobodnu Evropu, potrebno je obaviti posao na Balkanu, i to ne samo zbog Evrope, nego i ako želimo razno-razne elemente koji prijete našem društvu, držati pod kontrolom.Zato mislim da će se naš aganžman tamo i nastaviti.

XS
SM
MD
LG