Linkovi

Nastava u školama na području HNK nije  započela zbog štrajka nastavnika. 17/9/02 - 2002-09-17


Dvadeset i petog septembra počinje štrajk zaposlenih u pravosuđu u dijelu Hercegovačko-neretvanskog kantona sa bošnjačkom većinom. To je danas na pres-konferenciji saopštila predstavnica Sindiata zaposlenih u pravosuđu, Tatjana Kazazić. Gospođa Kazazić je naglasila da Vlada HNK zaposlenim u pravosuđu duguje četiri neisplaćene plate, tople obroke i regres. U Mostaru je danas, zbog teške materijalne situacije radnika, boravio i predsjednik Sindikata BiH, Edhem Biber, koji je razgovarao sa čelnicima kantonalne Vlade. Gospodin Biber kaže da zvaničnici nemaju viziju kako da riješe finansijske probleme u kojima se HNK nalazi, a čulo se i kako predstavnici Vlade stalno samo ponavljaju kako novca u budžetu nema. Kantonalni sindikalni predstavnici traže odlazak Vlade, dok predsjednik Sindikata BiH, Edhem Biber govori:

Mislim da političari moraju svu energiju, ako žele povjerenje birača, usmjeriti u to da govore o tim stvarima i da govore, da daju viziju ljudima, kako da ovo sve prevazidjemo. Najgore je biti pesimista i reći, evo ja sam sve učinio, nema više para i sjediti i dalje biti ministar, biti premijer i biti poslanik i ostalo.

Predstavnici Sindikata izrazili su i nezadovoljstvo dosadašnjim tokom izborne kampanje, uz riječi da se veoma malo govori o tome kako izaći iz teške ekonomske situacije. O tome je predsjednik bh. Sindikata, Edhem Biber rekao:

Mislim da i ubuduće, ovo je apel i biračima, prije svega članovima Saveza sindikata BiH, da u svojim opredjeljenjima gledaju prije svega one pojedince, one partije koje imaju viziju izlaska iz ove teške finansijske, ekonomske i svake druge situacije. Napominjem, da smo mi po svim parametrima u Evropi, na žalost, pali na zadnje mjesto. I Albaniju smo uspjeli da preskočimo.

Odjava: Predsjednik bh. Sindikata je dodao da za trenutno stanje u Kantonu odgovornost snosi i medjunarodna zajednica, posebno za nefunkcionisanje organa vlasti, podsjetivši da je budžet Kantona za ovu godinu usvojen tek u augustu. Jedan značajan broj ljudi ovdje prima debelu platu da bi razriješili te probleme, naglasio je Biber. Iz Mostara, za VOA, Mirsad Behram.

XS
SM
MD
LG