Linkovi

Uoči posjeta Bosni I Hercegovini, 16/9/02. - 2002-09-16


Nakon posjete Kosovu, u srijedu, europski komesar za zajedničku spoljnu politiku, Cris Patten, stiže u četvrtak u Sarajevo. Njegove službene aktivnosti počinju već na sarajevskom aerodromu posjetom jedinstvenoj Državnoj graničnoj službi, čija se efikasnost najbolje očituje, upravo na Butmiru, kojije donedavno u Bruxellesu smatran jednom od raskršnica za transfer ilegalnih doseljenika iz azijsko-afričkih zemalja u Europsku uniju.

U susretu s bosansko-hercegovačkim premijerom Mikerevićem i šefom diplomatije, Lagumdžijom, Patten će, kako se očekuje, prvi put službeno objaviti da su, što se Evropske unije tiče, "radovi na realizaciji čuvenih 18 uvjeta iz "Putokaza" koje je utvrdila EU konačno i uspješno završeni, te da je došlo vrijeme za početak izrade Studije o podobnosti Bosne i Hercegovine za početak pregovora o pridruženom članstvu.

Na tom projektu će se raditi minimalno tri, a optimalno šest mjeseci. Prema procjeni u krugovima Europske komisije, svi su izgledi da će ovaj mukotrpan ali neizbježan posao na putu ka pridruženom clanstvu trajati pola godine. U tom slučaju, pregovori izmedju Bruxellesa i Sarajeva počeli bi na proljeće, a njihova finalizacija i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju mogli bi se dogoditi do polovine naredne godine.

Tada bi Bosna i Hercegovina mogla stati rame uz rame sa Makedonijom i Hrvatskom, koje su ove sporazume već potpisale, a time bi trgovinske privilegije i svi drugi aranžmani izmedju EU i Bosne dobili nove - još povoljnije oblike i dimenzije.

U sličnom tonu, Pattenova posjeta će, kako je službeno najavljeno, proticati i u petak u Banja Luci, gdje će, uz ostale aktivnosti, europski komesar zajedno s visokim predstavnikom za BiH, Paddy Ashdownom, sudjelovati u javnoj debati o temi "BiH u modernoj Europi".

XS
SM
MD
LG