Linkovi

Sva šestorica osumnjičenika za pripadnost al-qaidi - američki gradjani, 9/16/02. - 2002-09-16


Petorica Amerikanaca koji su optuženi za operiranje jednom terorističkom ćelijom ,ovog vikenda uhapšeni u saveznoj državi New York ,su mjesecima bili pod prismotrom u Lackawanni, nekada jednom od centara željezne industrije i domom svih petorice osumnjičenih.U medjuvremenu je danas objavljeno hapšenje i šestog osumnjičenika za pripadnost istoj ćeliji. Petorica prvo - uhapšenih su rođeni u Americi, stari dvadesetak godina, i svi su, kako vlasti navode, bili dio aktivne terorističke ćelije koji su možda čekali naređenje za akciju. Zvaničnici FBI-a navode da su osumnjičeni prošle godine putovali u Afganistan, prije 11 septembra zbog treninga u kampu kojeg je vodio Osama bin Laden.

Osama bin Laden je došao u kamp i govorio u kampu dok je svaki od ovih pojedinaca bio dio terorističkog treninga, kaže specijalni agent FBI-a u Buffalu, Stan Borgia.

Prijatelji i članovi obitelji navode da su osumnjičeni putovali u Pakistan i Afganistan zbog vjerskih studija. Tužitelj u ovom slučaju kaže:

Nadamo se da smo prekinuli nešto loše što se moglo dogoditi, i time poslali signal ljudima da se ne uključuju u takvu vrstu ponašanja iz bilo kojeg razloga.

Medjutim, Aiban Mosed, brat jednog od uhapšenih, kaže da je njegov brat bio samo jedan od petorice prosječnih američkih momaka.

On jedva da govori arapski, čak ga ne govori tečno. Stoga je terorista pogrešna riječ.. on je jako dobra osoba. Vjerujte mi, ja poznajem svog brata, kaže Shafal Mosed.

Svih pet osumnjičenih su završili srednju školu Lackwanna--jedan je bio upisan na lokalni koledž i radio je u telemarketingu, dok je drugi prodavao polovna vozila na jednoj od lokalnih benzinskih pumpi. Trojica su oženjeni, dvojica s malom djecom, a dvojica su sinovi radnika željezne industrije. Vlasti priznaju da im je u ovoj istrazi informacije pružila lokalna muslimanska zajednica. Zvaničnici FBI-a kažu da bi krajem nedjelje moglo doći do dodatnih hapšenja povezanih s ovom ćelijom. Saslušanje će biti održano u srijedu kako bi se odlučilo da li bi osumnjičeni trebali biti pušteni uz kauciju.

XS
SM
MD
LG