Linkovi

Završeni izbori u Makedoniji, 9/16/02. - 2002-09-16


Premijer Ljubčo Georgijevski je priznao poraz svoje desničarske nacionalističke stranke, koja je prema preliminarnim rezultatima dobila 24 posto glasova, dok je Socijaldemokratska unija na čelu s Brankom Crvenkovskim dobila 41 posto, nakon pregleda oko 57 posto ukupnih glasačkih listića. Demokratski savez za ujedinjenje - partija bivšeg lidera etnički Albanskih ustanika Ali Ahmetija, je, prema do sada prebrojanim glasovima, sakupila 11 posto glasova.

Masa glasača, uglavnom mladih ljudi je, noseći zastave prošla u pobjedničkom konvoju ulicama Skopja rano jutros, dok su se slavljenički hitci mogli čuti sve do ranih jutarnjih sati. I ako dobiju veliku većinu mjesta u državnoj skupštini koja broji 120 mjesta, očekuje se da će socijaldemokrati Branka Crvenkovskog pozvati članove glavne albanske političke stranke da dijele vlast, što je centralna klauzula mirovnog sporazuma kojem je posredovao Zapad i koji je okončao prošlogodišnje sukobe. Velika albanska zajednica u Makedoniji je svoju podršku dala bivšem lideru pobunjenika Ali Ahmetiju. Izbori koji nisu bili narušeni među-etničkim nasiljem su izgledali kao ostvarenje snova za Evropsku uniju, NATO savez, Sjedinjene Države i Organizaciju za sigurnost i suradnju u Evropi, koji su u posljednjih 18 mjeseci nastojali stabilizirati tu zemlju. Lokalni analitičari kažu da je distanciranje birača od premijera Ljubča Georgijevskog i njegovog tima najvjerovatnije rezultat njegove navodne korupcije i ekonomskih malverzacija, a ne čvrstolineaškog stava u krizi 2001, koja je razljutila zapadne zemlje. Gospodin Georgijevski, lider VMRO-a je priznao poraz pred svojim rivalima, rekavši na nacionalnoj televiziji, da je očigledno da VMRO i liberalni demokrati neće oformiti novu vladu. Ljubčo Georgijevski, čiju vladu lokalni mediji i opozicione stranke optužuju za korupciju, je čestitao pobjedničkim socijal-demokratama i pohvalio zemlju za organiziranje mirnih izbora usprkos strahovanju od ponovnih etničkih sukoba. Branko Crvenkovski se obratio pristalicama rekavši da će današnji dan biti dan za slavlje, dok će već sutra pred njima stajati naporan rad. Nova adminsitracija na čelu sa socijal-demokratama će se suočiti s velikim problemima, uključujući ekonomiju koja je u nevoljama, nezaposlenost koja trenutno iznosi 40%, te raširenu korupciju i organizirani kriminal koji odbijaju strane ulagače. Također ostaje da se vidi kako će ova makedonska stranka dijeliti vlast sa strankom gospodina Ahmetija kojeg Albanci smatraju herojem, dok ga Makedonci još uvijek smatraju teroristom koji im je nasilno pokušao uzeti zemlju u sukobu u kojem je živote izgubilo oko 100 osoba, dok je na desetine hiljada raseljeno. Glasnogovornika State Departmenta Philipa Reekera, novinar Glasa Amerike, redakcije na mekedonskom jeziku, Vedran Andonovski, je zamolio da prokomentira preliminarne rezultate izbora u Makedoniji.Gospodin Reeker kaže:

Reeker: Sjedinjene Američke Države čestitaju svim građanima Makedonije na uspješno izvedenim parlamentarnim izborima održanim jučer, 15 septembra. Mislim da bi svaki građanin Makedonije trebao biti ponosan na ovakvo iskazivanje demokracije iskazivanjem demokracije. Ovo su bili istorijski izbori za Makedoniju i izuzetna zajednička nastojanja svih građana su pokazala da jsistem funkcionira.

VOA: Na pitanje da li je po njegovom mišljenju bilo nekih iznenađenja, glasnogovornik State Departmenta Reeker odgovora.

Reeker: Makedonci su glasali i ukazali svoje povjerenje i sada je vrijeme za sljedeći korak, a to je formiranje novog parlamenta, nove vlade , i miran, gladak prijenos vlasti. Uvijek smo osjećali da Makedonija može biti model demokracije i ponavljam - jučerašnji uspješno održani izbori pokazuju da je Makedonija na putu da postigne živu demokratiju i snažnu ekonomiju, te da krene ka euro-atlantskim institucijama.

VOA: Da li će se makedonski Socijaldemokrati uvezati u koaliciju sa strankom lidera makedonskih Albanaca, Ali Ahmetija i da li je ta koalicija moguća i održiva ,bilo je posljednje pitanje upućeno glasnogovorniku State Departmenta:

Reeker: To su pitanja na koja mora odgovoriti makedonski narod, svih njeni građani. Kao što sam rekao, mi se unaprijed nadamo mirnoj tranziciji u Makedoniji, nova vlada i parlament moraju skoro biti formirani na osnovu Ustava i političke partije koje predstavljaju makedonski narod moraju to razriješiti. Što se Sjedinjenih Država tiče, naša vlada će nastaviti surađivati sa strankama u vladi, kao i sa strankama koje se nalaze u opoziciji i podržat ćemo politički i ekonomski razvoj Makedonije.

XS
SM
MD
LG