Linkovi

Stanje duha s obje strane Drine. 13/9/02 - 2002-09-13


Srpsko građansko vijeće BiH organizovalo je danas u Mostaru okrugli sto o historijskim predispozicijama za zajednički život i međusobnu toleranciju u BiH. Predsjednik mostarskog SGV-a, Ratko Pjanović kaže da je svoj stav o zajedničkom životu u BiH, SGV dalo još pokretanjem inicijative za konstitutivnost sva tri naroda na cijelom području zemlje. Zamoljen da prokometariše nedavnu izjavu jugoslovenskog predsjednika Vojislava Koštunice da je RS samo privremeno odvojena od Srbije, gospodin Pejanović je uz ostalo rekao:

Ja lično osuđujem takvu izjavu, jer mislim da je neprimjerena. Smatram da svaki političar kada izjavljuje nešto mora dobro voditi računa o težini izgovorene riječi. Jer, težina izgovorene riječi, Koštunicina, moja ili nekog trećeg nije ista. Prema tome ona ima svoju težinu, pa makar da je to i u neozbiljnom tonu rečeno, za osudu je.

Sociolog Slavo Kukić je, na skupu u organizaciji SGV-a, rekao uz ostalo kako još uvijek veliki broj građana BiH strahuje od izbijanja rata, u slučaju povlačenja SFOR-a. Uzrok tome treba tražiti u nepovjerenju građana prema političarima, smatra profesor Kukić, navodeći podatak da manje od 6 posto građana HNK – prema nedavnom istraživanju – vjeruje političarima. O izjavi jugoslovenskog predsjednika, prof. Dr. Slavo Kukić kaže: Dakako, takvu izjavu je motiviralo i stanje sa ove strane Drine. Uostalom, ako pogledate predizborne slogane nekih stranaka na prostoru RS, onda oni sve pokazuju. Jedan od njih je glasajte srpski, drugi od njih je za srpsku državu itd. Ti slogani naprosto u predizbornoj kampanji hrane ljude tipa Koštunica. Gospodin Kukić smatra da predsjednik Koštunica ima iste stavove kao i gospodin Vojislav Šešelj, lider srbijanskih radikala, samo u nešto intelektualnijoj formi.

XS
SM
MD
LG