Linkovi

EU reagirala na izjave predsjendika Jugoslavije, 12/9/02. - 2002-09-12


Budućnost Bosne i Hercegovine neće biti odlučena niti u Bruxellesu, niti u Beogradu, niti u Zagrebu. Budućnost Bosne je odgovornost njenih stanovnika", reagira Visoki predstavnik EU za spoljne poslove, Javier Solana na, kako se navodi, "novinarske spekulacije na Balkanu oko budućeg integriteta Bosne i Hercegovine".

Prema Solani, budućnost Bosne leži u jedinstvenoj i stabilnoj državi, u okviru medjunarodno priznatih granica, zemlji koja će se još više približiti europskim integacijama:" Biće to država zasnovana na demokratiji, vladavini zakona i prosperitetu. Država koja će biti u stanju obezbijediti pravdu i posao svim svojim stanovnicima".

Solana ističe rješenost Bruxellesa da podrži realiziranje takve budućnosti: "Europska unija će pomoći zemlji da viziju pretoči u stvarnost. Jednostavno, nema drugog puta naprijed. Susjedne zemlje će bez dvoumljenja podržati naše napore", tvrdi i iskazuje mišljenje da takva Bosna i Hercegovina i svojim susjedima predstavalja dugoročni interes. Pored toga, on podsjeća da je podrška medjunarodnim naporima na stabiliziranju bosanskohercegovačkih prilika u suglasju sa medjunarodnim obavezama susjeda:" Preduvjet je to njihovom bližim vezama sa Europskom unijom", upozorava Visoki predstavnik.

Podvlačeći odgovornost svih stanovnika Bosne i Hercegovine za vlastitu budućnost, Solana ih poziva da 5. oktobra iskoriste priliku da europska vizija Bosne postane realnost.

XS
SM
MD
LG