Linkovi

Komemoracije u Parizu, Rimu, u dalekom Japanu...11/9/02. - 2002-09-11


Komemorativne ceremonije, poput ove molitve na Novom Zealandu, te minuti šutnje - dešavali su se danas širom zemaljske kugle. U Parizu, nebo je cijele noći bilo osvijetljeno ogromnim svjetlosnim snopovima koji su simbolizirali toernjeve Svjetskog Trgovinskog Centra, a u Australiji je 3 hiljade ljudi tijelima napravilo ogromnu američku zastavu.

Jutros je francuski predsjednik Chirac govorio u američkoj ambasadi u Parizu i obećao da će Francuzi svim srcem i dalje biti uz Ameriku u borbi protiv terorizma. Francuzi znaju koliko mnogo duguju Americi, rekao je gospodin Chirac, podsjećajući na završetak Drugog Svjetskog rata i američke žrtve u oslobadjanju on nacista.

Na svečanoj misi zadušnici u Rimu, italijanski vatrogasci su odali počast svojim američkim kolegama, poginulim tokom spasavanja tudjih života. Misi je prisustvovali su američki ambasador u Italiji i brojni italijanski zvaničnici.

U dalekom Japanu, u američkoj zračnoj bazi u mjestu Yokota otkrivena je ogromna američka zastava koju su napravila djeca - crtajući na crvenom, bijelom i plavom papiru - kako ona vide heroje 11. septembra.

XS
SM
MD
LG