Linkovi

Otudjen tajni izvještaj obavještajne agencije Federacije BiH, 9/9/02. - 2002-09-09


U nekim od bh printanih medija proteklih dana objavljeno je da je direktor Federalne obavještajno sigurnosne službe Munir Alibabić tužilaštvima i policiji uputio izvještaj u kojem se 14 osoba sumnjiči a umiješanost u medjunarodni krivični kriminal.

Mediji su objavili da je FOSS federalnom i kantonalnom tužilaštvu,te federalnom ministarstvu unutarnjih poslova,uputio dopis u kojem stoji da je 14 osoba umiješano u međunarodni kriminal,te da je još 300 visokih dužnosnika,Republike BiH,u vrijeme rata nabavljalo oružje za,kako u izvještaju stoji, potrebe obrane BiH u vidu donacija,a da to nisu pravdali narodu BiH. Među nabrojanim,nalaze se i imena Hasana Čengića,Bakira Alispahića,Edhema Bičakčića,Huseina Živalja Fikreta Abdića i Senada Šahinpašića.

Čelnik Fossa, Munir Alibabić međutim,tvrdi da se ne radi o krivičnim prijavama i optužbama, već o informaciji,izvještaju,koji je shodno Zakonu, proslijeđen nadležnim organima. Kako se navodi u Alibabićevom saopćenju za javnost, ovaj izvještaj i dokumentacija, na kojoj je baziran, a proističe iz domaćih i stranih izvora, poslužiće u eventiualnom daljem postupku, o čemu odlučuju organi gonjenja.

Gospodin Alibabić naglašava da je Izvještaj FOSSA bio označen kao službena tajna,i pretpostavlja da ga je, kako kaže, neki nedobronamjerni funkcioner neovlašteno ustupio neovlaštenoj osobi ili je izvještaj ukraden.

Direktor Fossa podsjeća da se zbog krađe obavještajnih dokumenata ovih dana sudi bivšem radniku AID’a Munibu Zahiragiću,koji je bio u vezi sa Enamom Arnautom, sljedbenikom Osame bin Ladena!

U svom obraćanju javnosti,Alibabić se kritički osvrće na pisanje sedmičnika Ljiljan,u kojem je izvještaj djelimično objavljen u formi faksimila,i uz propratni komentar.

Alibabić tvrdi da izvještaj tretira obavještajne indicije pojedinaca više nacionalnosti,a ne samo Bošnjaka,već i Sudanaca,Turaka,Sirijaca,Hrvata ,Srba i drugih!

Direktor Foss’a očekuje da će nadležni organi ,Uz pomoć OHR’a sankcionirati krađu i zloupotrebu izvještaja ove službe,koji je ona dostavila zakonskim korisnicima,te očekuje i da se izborna komisija BiH pozabavi krađom ovog izvještaja i kako Alibabić tvrdi, njegovom zloupotrebom u izborne svrhe.

XS
SM
MD
LG