Linkovi

Cheney: Evropljani nemaju tri hiljade mrtvih u jednom danu, 9/9/02. - 2002-09-09


Podpredsjendik Cheney je ujedno pozvao i Ujedinjene narode da se suoče s činjenicom da se Irak ne pridržava niti jedne od rezolucija koje je odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a u posljednjih 11 godina. U isto vrijeme, državni sekretar Colin Powell je rekao da su se predsjenik Bush i britanski premijer Tony Blair, tokom svojih razgovora u Camp Davidu, složili da, ne činiti ništa više - nije opcija.

Govoreći u programu Meet the press, televizijske mreže NBC, potpredsjednik Cheney, je rekao da rat protiv Iraka ne bi bio toliko teška borba, iako je priznao da bi američke snage tada morale ostati u Iraku dug period vremena kako bi osigurale miran prelaz ka novoj vladi. On je rekao da bi američka administracija željela imati međunarodnu podršku, ali da su Sjeidnjene države jedina zemlja sposobna da se suoči sa Sadamom Huseinom.

Sada smo u vremenu na kojeg se neki Amerikanci, kao i neki od naših evropskih prijatelja, teško privikavaju, jer, što se tiče Evropljana, nemaju iskustvo koje mi imamo, a to je 3 hiljade mrtvih Amerikanaca prošlog septembra. Oni nisu toliko ranjivi kao mi jer nisu meta. Oni mogu sudjelovati u međunarodnoj koaliciji, ali ostavljeni sami sebi oni se ne mogu suočiti sa Sadamom Huseinom. Jedino Sjedinjene države imaju vojnu silu sposobnu za tako nešto, rekao je gospodin Cheney, dodavši da irački lider hemijska i biološka oružja proizvodi još od kraja Zaljevskog Rata. Već nekih 10 ili 11 godina, medjunarodna zajednica se nosi s tim problemom, ali uglavnom neuspješno. Sankcije se krše,a povećana je i spremnost zemalja da trguju sa Saddamom Husseinom. Osim toga, on odlučuje o 10 procenta ukupnih svjetskih naftnih rezervi i kroz nedozvoljenu trgovinu naftom zaradio je mnogo novca - kako bi ga investirao u razvijanje takvih programa naoružavanja, rekao je Dick Cheney.

Gostujući jučer u televizijskom programu mreže FOX, državni sekretar Colin Powell je naglasio da medjunarodna zajednica mora reagirati na prijetnje koje dolaze od Iraka.

Ono što Sjedinjene države namjeravaju učiniti je ove nedjelje izaći pred Ujedinjene narode--predsjednik Bush će u četvrtak održati ubjdljiv govor pred generalnom skupštinom, i istaći će Ujedinjenim narodima i svijetu da taj režim, irački režim i Sadam Husein narušavaju sve rezolucije donesene u posljednjih 11 godina. Saddam Hussein nije samo prijetnja Sjedinjenim Državama. Saddam Hussein i irački režim se suprotstavljaju medjunarodnoj zajednici, ne poštujući volju medjunarodne zajednice, ne poštujući volju Ujedinjenih Naroda ,kršeći njihove rezolucije već mnogo godina, rekao je gospodin Powell i dodao da je najbolji način za razoružavanje Iraka - svrgavanje Sadama Husseina. On, medjutim, dodaje da će Washington i dalje konsultirati sa svjetskim liderima, jer predsjednik Bush još nije donio konačnu odluku o upotrebi američkih snaga u te svrhe. U subotu se gospodin Bush sastao sa britanskim premijerom Tony Blairom, koji je nakon razgovora upozorio da irački lider mora biti svjestan toga da će svijet sprovesti UN-ove rezolucije o Iraku.

U programu mreže CBS ministar odbrane Donald Rumsfeld je rekao da će medjunarodna zajednica podržati američke pozive na akciju protiv Iraka - onda kad shvati ozbiljnost prijetnje koju on predstavlja.

Istina je da Irak narušava većinu rezolucija UN-a koje se tiču Iraka, radi se o 26, 27 slučajeva narušavanja. Rezolucije UN-a nisu američki, već svjetski standardi, standardi međunarodne zajednice. Koalicija koju danas imamo okupljenu u globalnom ratu protiv terorizma uključuje više od polovine zemalja na svijetu, više od 90 država. To je najveća koalicija koju sam mogao zamisliti u svom životu. Ta koalicija nije postojala 11. septembra prošle godine. Nju je trebalo izgraditi. I ona je gradjena, zemlja po zemlja, u dužem vremenskom periodu, rekao je ministar Rumsfeld.

Predsjednik danas nastavlja da svoje optužbe protiv Iraka objašnjava u susretu sa kanadskim premijerom i sutra, u susretu sa porugalskim liderom. Nakon govora u UN - u četvrtak, predsjednik će se, kako je najavljeno, sastati sa liderima Pakistana, Indije i Japana.

XS
SM
MD
LG