Linkovi

Saddam Hussein ima stručnjake, ali nema materijal, 9/9/02. - 2002-09-09


Predstavnici iračke vlade su danas novinare odveli na turu kroz kompleks nuklearnog reaktora Tamuz, 40 kilometara južno od Bagdada, za kojeg Sjeidnjene države tvrde da se koristi za proizvodnju oružja za masovno uništenje. Irak poriče takve optužbe, uz objašnjenje da se taj reaktor sada koristi samo u miroljubive svrhe.

Jučer je britanski premijer Tony Blair izašao s optužbama pokazujući satelitske snimke i navodeći da ova lokacija ima nove zgrade i da ova zgrada obavlja zabranjene aktivnosti koje se odnose na oružje za masovno uništenje, tačnije nuklearne aktivnosti. Sada se nalazite na ovom mjestu i mogli ste otkriti vlastitim očima izobličavanje činjenica koje iznosi Tony Blair kako bi pronašao opravdanje za predstojeću agresiju protiv Iraka, kaže zvaničnik ministarstva vanjskih poslova Saeed al-Masawee.

U međuvremenu u Londonu, jedna od vodećih organizacija za vojno-političku analizu, je saopćila da bi Irak u roku od nekoliko mjeseci mogao proizvesti nuklearnu bombu ukoliko dobije fisioni materijal iz inostranstva, ali da nema mogućnost da proizvede svoj vlastiti nuklearni materijal. U izvještaju Međunarodnog instituta za strateške studije se kaže da bi,medjutim, čak i uz veliku stranu pomoć, Iraku trebalo barem nekoliko godina kako bi proizveo fisioni materijal za izgradnju nuklearnog oružja.

Naša procjena trenutne situacije je da Irak ne posjeduje objekte za proizvodnju fisionog materijala u dovoljnim količinama za nuklearno oružje. Bilo bi potrebno nekoliko godina i velika strana pomoć kako bi se izgradili takvi objekti za proizvodnju fisionog materijala. Irak bi međutim mogao u roku od nekoliko mjeseci sklopiti nuklearno oružje ukoliko pribavi fisioni materijal iz stranih izvora, kaže John Chipman, direktor Instituta.

Analitičari u ovoj organizaciji vjeruju da je Sadam Husein najvjerovatnije zadržao značajne količine materijala za upotrebu u biološkoj vrsti oružja, moguće na stotine litara antraxa, iz zaliha prije 1991. Oni kažu da bi on bio sposoban nastaviti proizvodnju biološkog oružja u roku od samo nekoliko sedmica. U izvještaju se također govori o raketnim sposobnostima Iraka, navodeći da on ima ograničenu mogućnost proizvodnje oružja velikog dometa. Irak poriče ove optužbe, navodeći da se radi o istraživačkim aktivnostima.

U isto vrijeme, s prijetnjom od američkog napada, bolnice u Bagdadu se pripremaju za očekivane civilne žrtve.

Naša bolnica je spremna za bilo kakvu agresiju s raspoloživim materijalima i u raspoloživim uvjetima, kaže doktor Luay Qasha.

Članovi iračkog parlamenta su upozorili protiv bilo kakvog napada, rekavši da bi bilo koja vojna akcija imala ozbiljne posljedice po taj region. Bahnam Abu As-Souf je izrazio tugu zbog septembarskih napada na New York i Washignton, rekavši međutim da se nada da će Sjedinjene države naučiti lekciju iz ovog incidenta i izmijeniti svoju neprijateljsku politiku prema ostalim zemljama.

Žao nam je zbog toga, zbog nedužnog naroda. Nadam se da će vlada Sjeidnjenih država, Bijela kuća, uzeti ovaj incident kao lekciju i izmijeniti svoju neprijateljsku politiku prema drugim zemljama. Režim Sjeidnjenih država koristi 11 septembar kao jedan od razloga da kazni Irak ili druge srednje-istočne zemlje, arapske ili ne-arapske zemlje, što je zapravo pogrešno. Nadam se da će Sjeidnjene države i njen narod to shvatiti i da neće slušati propagandu svog režima, cionističku propagandu, kaže Bahnam Abu As-Souf.

XS
SM
MD
LG