Linkovi

USS George Washington u Perzijskom Zaljevu. 6/9/02 - 2002-09-06


Ogromni američki nosač aviona , USS George Washington, i njegovih 75 borbenih aviona, spreman je na više od kontrole poštivanja sankcija protiv režima Saddma Husseina. Kontra admiral i zapovjednik borbene grupe nosača, Joseph Sestak:

Odgovor glasi: jesmo, u punoj smo pripravnosti! 68 posto naših pilota već je bilo u borbenim akcijama, prije nego što smo došli ovdje. Imamo nakupljene sate i sate letova, otkako smo se ovdje usidrili - ne samo letovi preko Afghanistana, ili Iraka, nego smo vježbali i borbu u zraku.

Super-sofisticirani jetovi tipa Hornet F A 18, podižu se uz gromoglasni zvuk dva puta dnevno, praćeni helikopterima Seahawk, i povremeno specijalnim partolnim letjelicama tipa Hawkeye, E 2C. Takodjer, pripadnici specijalnih jedinica jedne saveznice Sjedinjenih Država , na deku su nosača George Washington, s pripravnim oružje, dok dubokio u utrobi plovilice, posada priprema krstareće rakete, kao da se pripremaju za pravu borbu. Poručnik Brian Graves, stojeći ispred jeta kojim pilotira, kaže da, ako mu se naredi, obavit će svoj posao najbolje što je naučio. Takodjer, na nosaču se nalazi i nekoliko vojnika - žena. patrole se inače gotovo svakodnevno sukobljavaju s iračkom zračnom obranom, a posadakaže kako oni već na nebo iznad njih ,i na vodu u regionu, gledaju kao na poprište, kojim se neprijatelj rasporedio.

Medju posadom ima i Amerikanaca - Muslimana , koji kažu da su nakon 11 septembra prošle godine, odlučni obračunati se sa Saddamom.

U medjuvremenu, kruzer USS Normandy, faktički razarač, takodjer je uplovio u Perzijski Zaljev i dio je operacije koja se za sada zove Južna Patrola. Proizveden je 1989. i može izbacivati rakete tipa Tomahawk. Na njemu je posada od 400 članova i 40 visokih oficira, a brzina mu je 30 čvorova.

XS
SM
MD
LG