Linkovi

George Robertson u Njemačkoj. 6/9/02 - 2002-09-06


Nema razlika između NATO saveza i Njemačke. Njemačka je dio NATO saveza i zvaničnici NATO-a još nisu raspravljali o pitanju Iraka, premda postoji zajednička zabrinutost među svim zemljama koja se tiče oružja za masovno uništenje i mogućnosti da ih teroristi ili terorističke države dobave i mogućno iskoriste. Međutim, debata je mnogo dublja - postoje različita mišljenja unutar saveza, iako to nije ništa novo. Vidjeli smo to i ranije i bit ćemo toga svjedoci i kasnije. Međutim, saveznici su saveznici, mi zajedno stojimo naspram opasnosti koja postoji u budućnosti. Tako da ja u ovom trenutku ne vidim da postoji problem između NATO saveza i Njemačke. Njemačka je još uvijek kolosalna snaga unutar NATO saveza koja odgovorno i profesinalno izvršava svoje obaveze-kazao je generalni tajnik NATO saveza George Robertson.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder , koji se suočava sa teškom bitkom na izborima zakazanim za 22. septembar , kaže da se Njemačka protivi vojnoj akciji protiv Iraqa, te da on neće poslati njemačke trupe u napad. Upitan da li će doći do napada na Iraq, genrealni sekretar Robertson je odgovorio.

To je špekulativno pitanje i mislim da ne bi bilo smisleno niti pametno da se upustim u nagadjanja, posebno u vrijeme kada NATO savez nije razmatrao ovo pitanje i nije došlo na red ni u Vijeću NATO saveza na zahtijev Sjedinejnih Država ili bilo koje druge zemlje. Medjutim, nema sumnje da će u budućnosti o tom pitanju biti raspravljano, jer NATO savez djeluje jednoglasno i zajedno.

Tokom ove posjete, gospodin Robertson se sastao sa njemačkim ministrom obrane Peterom Struckom.

XS
SM
MD
LG