Linkovi

RS: Nelegalne isporuke naoružanja i vojne opreme u Irak. 6/9/02 - 2002-09-06


Američki obavještajci su otkrili da su iz Republike Srpske vršene nelegalne isporuke naoružanja i vojne opreme u Irak. Ovo je danas novinarima u Sarajevu rekao član Predsjedništva BiH Jozo Križanović, nakon sjednice državnog Predsjedništva koje je o tome danas raspravljalo.

Predsjedništvo BiH reagiralo je na informaciju da izvjesna kompanija čije je sjedište u Republici Srpskoj, snabdijeva Irak oružjem. Na danas održanoj sjednici Predsjedništvo je primilo znanju informaciju ministra vanjskih poslova BiH o verbalnoj noti američke ambasade u BiH , kojom se izražava sumnja u kršenje rezolucija 661, 687 i 1049 savjeta Savjeta bezbjednosti UN-a, a koje se odnose na Irak. Član Predsjedništva BiH Jozo Križanović prenio je na danas održanoj pres konferenciji stavove kolektivnog šefa države o ovome pitanju.

Predsjedništvo traži hitnu istragu od strane vlade RS, preporučuje vladama entiteta da konačno vrlo ozbiljno shvate problem nelegalnih trgovina naoružanjem.

Predsjedništvo BiH traži adekvatan način pune kontrole u oblasti proizvodnje i prometa naoruzanjem.

Bez takvog zakona taj problem će i dalje postojati i jednostavno država nema svoih instrumenata i mehanizama da se takav vid proizvodnje i prometa stavi pod jedan ozbiljan nadzor i dovede jedan legalni okvir.

Američka ambasada u BiH za Glas Amerike potvrdjuje da ima informacije koje nagovještavaju mogućnost kršenja rezolucije UN-a vezano za Irak. Ovo pitanje pokrenuto je na državnom i entiteskom nivou. Američka ambasada, kako su njeni predstavnici saopćili, ozbiljno shvata ovaj slučaj i traže istragu nadležnih institucija vlasti u BiH. Ukoliko se otkriju počinitelji, američka ambasada traži da povrijede pomenutih rezolucija prestanu a da odgovorni za njihovo kršenje budu odgovarajuće kažnjeni.

XS
SM
MD
LG