Linkovi

J. Klein pozvao  na ukidanje viza za gradjane BiH. 5/9/02 - 2002-09-05


Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a Jacques Klein pozvao je zemlje Schengena da razmotre ukidanje viza za građane BiH, kao dio plana integracije Balkana u Evropu, saopćila je glasnogovornica UN-misije u BiH Kate Frieson na pres-konferenciji u Sarajevu.

"Mogućnost običnih građana da se slobodno kreću bez viznih restrikcija bio bi snažan pkazatelj predanosti Evrope prema tom regionu kao dijelu Evrope", kazao je Klein na seminaru u Halki u Grčkoj održanom 4. septembra.

On je podsjetio kako BiH sada ima najbolju graničnu službu na Balkanu i da će, kada se ta činjenica kombinira sa sistemom za zaštitu identiteta građana koji će zaživjeti sljedeće godine, svi dijelovi moderne evropske kontrole granica biti na svome mjestu.

U prvih 100 dana svog mandata, visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown je ispunio obećanja koja je, u saradnji sa organima vlasti u BiH i uz pomoć međunarodne zajednice, dao po dolasku na ovu funkciju, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika Donald Hejs On je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je u BiH vidljiv napredak, ali da treba imati na umu da će svaka individualna akcija imati ograničenu vrijednost, a to je čitav paket reformi koji je neophodan za radnu ekonomiju i uspostavljanja vladavine prava u BiH. Istakao je da najveća prijetnja sigurnosti BiH nije nacionalizam, već kriminal, korupcija i nezaposlenost. Ovo je okruženje u kojem za kriminal i korupciju nema mjesta", kazao je Hejs. On je istakao da je veoma važno, kako bi BiH ostala na pravom putu nakon 5.oktobra, da svaki građanin izađe na opće izbore i glasa za one političare koji zaista predstavljaju njihove interese. Podaci o broju prikupljenog naoružanja i municije u operaciji "Žetva" od januara do augusta ove godine pokazuju povećanje od 200 posto u odnosu sa isti period prošle godine, saopćili su danas iz SFOR-a.

Kako je kazao glasnogovornik SFOR-a major Scott Lundy na pres-konferenciji u Sarajevu, u spomenutom periodu je sakupljeno oko 6.500 komada malokalibarskog oružja te 1,5 miliona okvirova municije kalibra 20 mm i manjeg. Prikupljeno je i gotovo 3.500 antipješadijskih i antitenkovskih mina, oko 30.000 ručnih granata i 6.400 kilograma eksploziva, kaže Lundy.

On navodi kako je komandant SFOR-a general John Sylvester zadovoljan navedenim rezultatima te saradnjom i podrškom koju su u ovogodišnjoj operaciji "Žetva" pokazali građani, policija i oružane snage u BiH.

XS
SM
MD
LG