Linkovi

Štrajkovi u bošnjačkom dijelu HNK-a. 5/9/02 - 2002-09-05


Hercegovačko-neretvanski kanton, u dijelu sa Bošnjačkom većinom, se nalazi u finansijski bezizlaznoj situaciji, izjavio je za Glas Amerike, premijer ovog Kantona, Omer Macić. I dok ovaj Kanton potresaju štrajkovi zaposlenih u javnom sektoru, gospodin Macić je izjavio da je federalna Vlada negativno odgovorila na zahtjev čelnika HNK za pomoć u prevladavanju finansijske krize. Još od ponedjeljka, za kada je bio predviđen početak nove školske godine, traje štrajk prosvjetnih radnika u osnovnim isrednjim školama sa bosanskim nastavnim planom i programom, zatim u pravosuđu u dijelu Kantona sa bošnjačkom većinom, a postoji mogućnost da u štrajk stupe i policajci. Budžetski korisnici od kantonalne Vlade traže isplatu nekoliko zaostalih plata. Pomoć u rješavanju finansijske krize ovih dana od federalne Vlade tražili su čelnici HNK, medjutim, prema riječima kantonalnog premijera Omera Macića, jutros je iz federalnog Ministarstva finansija stigao odgovor da Vlada Federacije nije u mogućnosti da izdvoji potrebna sredstva.

«Na naše upite oko zahtjeva oko pomoći za sanaciju budžeta, koja nam je bila obećana, i uslovljena praktično sa donošenjem jedinstvenog budžeta, što smo mi učinili, još petog augusta, mi smo već šestog izvjestili Federalnu Vladu da smo taj uslov ispunili, na žalost, dobili smo odgovor da nam federalna Vlada ne može pružiti bilo kakvu pomoć za sanaciju ovog stanja u budžetu, čak ni za prevazilaženje ovog stanja vezano za tekući štrajk u sferi obrazovanja.»

Za tešku finansijsku situaciju svakako je jedan od glavnih uzročnika loše stanje u ekonomiji. Osim toga, prema riječima kantonalnog premijera, za osam mjeseci ove godine ubiranje javnih prihoda je manje za 13 miliona maraka od planiranog.

Ne možemo ispuniti uslove koji su pred nas postavljeni vezano za zahtjeve štrajkačkih odbora u osnovnom i srednjem obrazovanju, evo i najavljenog štrajka u MUP-u, štrajka upozorenja u organima pravosuđa, jednostavno situaciju u Kantonu dovelo je u jedno bezizlazno stanje, kaže premijer Macić.

Iako je jučer zasjedala, Vlada HNK nije raspravljala o teškom finansijskom stanju. Premijer Omer Macić kaže da je sjednica Vlade bila posvećena toj temi, ali je ipak zasjedanje potrošeno na imenovanje komesara kantonalne policije, tako da bi se teška situacija na dnevnom redu mogla naći naredne sedmice.

XS
SM
MD
LG