Linkovi

Upozorenje Chrisa Pattena. 4/9/02 - 2002-09-04


Komesar EU za vanjske odnose Chris Patten rekao Evropskom parlamentu u Strasbourgu da je najbolji način odnosa prema Iraku, poštivanje pravila UN-a i stvaranje široke medjunarodne koalcije koja bi ga prisilila da ponovo prihvati inspektore UN-a za oružje. Komesar EU za vanjske odnose Chris Patten je danas izdao slabo prikriveno upozorenje predsjedniku Bushu i Britanskom premijeru Tonyu Blairu u pogledu lansiranja vojnih akcija protiv Iraka. U govoru članovima Evropskog parlamenta u Strasbourgu, u Francuskoj on je rekao da ništa ne bi trebalo biti uradjeno što krši globalnu knjigu pravila, kako je nazvao Povelju UN-a, uprkos, kako je on to nazvao, legitimne sumnje da Irak razvija oružje za masovno uništavanje.

”Ovaj je Parlament uvijek bio u potpunosti jasan oko značaja Ujedinjenih naroda u vezi osiguravanja bolje vladavine na našoj teškoćama obhrvanoj planeti i mislim da Irake ne možete iz toga izuzeti. Prema izvještaju Specijalnog komiteta UN-a u januaru 1999, i siguran sam da je znatan broj časnih članova vidio taj izvještaj, postoji legitimna sumnja da Irački režim razvija oružje za masovna uništavanja. To nije komisija za vanjske odnose, koja to tvrdi, to je Specijalni komitet UN-a.“

Gospodin Patten kaže da je najbolji način da se krene naprijed - zadobijanje pune suradnje Iraka sa Rezolucijom UN-a i povratak inspektora za oružje, kao što su ministri vanjskih poslova EU pozvali na razgovorima prošle sedmice. On je pozvao na konstruktivno promišljanje o tome šta opravdava miješanje u unutarnje stvari suverene države. On se založio za debatu koja proizvodi, kako je rekao, svijetlo, jednako kao i grijanje. Najbliži saveznik predsjednika Busha Tony Blair, počeo je pripremati svoju zemlju za rat, rekavši jučer britancima u svom beskompromisnom govoru o Iraku da svijet treba da se suoči sa opasnošću koju predstavlja Irački predsjednik Saddam Husein.

XS
SM
MD
LG