Linkovi

Den Hague: Izvjestaj Republike Srpske sraman, uvrejdljiv, lazan , 3/9/02. - 2002-09-03


Niti jednim navodom ili sugestijom Izvjestaj ne dovodi u sumnju navode proistekle iz dugogodisnjeg rada forenzickih timova na terenu, te istrazitelja Haskog tribunala, stop je do detalja navedeno u nekoliko srebrenickih optuznica, po kojima je jula 1995. godine u masakru u srebrenickoj enklavi zivote izgubilo hiljade ljudi. Procjene su da su masovna ubistva odnijela vise od 7 hiljada zivota, mahom muskaraca i muske djece srebrenickog kraja. Danasnje iz Den Haaga na vidjenje zbivanja u Srebrenici iz ugla vladinog ureda Republike Srpske, su jednoglasno odbijanje, kako je receno, "revizije povijesti, koja stoji na putu pomirenja". Tako je glasnogovornik Haskog tribunala, Jim Landale, izjavio medijima da je tvrdnja kako je, zapravo, rijec o oko 2 hiljade u borbi poginulih vojnika, sramna, uvredljiva i lazna. On podsjeca da se tim predmetom detaljno bavila optuznica protiv Radislava Krstica, optuzenog za genocid. Jedan od navoda opuznice, doslovno je glasio: "Izmedju 11. jula 1995. i 18. jula 1995. godine, snage VRS, kojima su komandovali i rukovodili Ratko Mladic i Radislav Krstic istjerale su ili ubile najveci dio bosanskog muslimanskog stanovnistva u srebrenickoj enklavi. Te akcije imale su za posljedicu to da su snage VRS prakticno eliminisale svako prisustvo bosanskih Muslimana na podrucju srebrenicke enklave, cime je nastavljena kampanja etnickog ciscenja, zapoceta u proljece 1992. godine.

Kada je 2. avgusta 2001. godine u ime Sudskog vijeca, sudija Almiro Rodrigues optuzenom Krsticu izricao presudu od 46 godina, zakljucujuci presudu, dodao je:"

Sveukupno, radi se o sedam do osam hiljada muskaraca koje su zarobile srpske snage i gotovo svi su poubijani. Samo je mali broj njih prezivio, od kojih su neki dosli da svjedoce pred Vijecem i oni su opisali uzase masovnih pogubljenja, kojima su nekim cudom izbjegli".

Podsjecamo, pocetkom aprila ove godine je predstavljen izvjestaj Holandskog instituta za ratnu dokumentaciju o dogadjajima u Srebrenici jula 1995. godine. Politicki i vojni vrh Holandije je, tvrdio je Izvjestaj, nepromisljeno prihvatio "nemogucu misiju cuvanja mira tamo gdje ga nije bilo.

Pomenuti Izvjestaj holandskim vojnicima, nepripremljenim za ono sto ih je ocekivalo u enklavi pod deklarativnom zastitom Ujedinjenih naroda, pripisuje se da su, izostajanjem bilo kakve odlucnosti da odbrane srebrenicke stanovnike i brojne izbjeglice, postali "kolaboranti u etnickom ciscenju". Srebrenicki masakr je, po holandskom izvjestaju, rezultat "mjesavine mrznje, osvetnistva i zelje za etnickim ciscenjem", proveden od strane srpskih snaga i para-militarnih jedinica, a na celu operacije je, bez sumnje, stajao tadasnji komandant srpskih snaga, Ratko Mladic.

XS
SM
MD
LG