Linkovi

Irak traži podršku arapskih parlamentaraca. 3/9/02 - 2002-09-03


Više od 100-tinu istaknutih članova parlamenata iz 18 Arapskih zemalja sastali su se u Bagdadu kako bi pokazali solidarnost sa Irakom, neslaganje i odbacivanje Američkih prijetnji vojnom akcijom. Irak je, pokušavajući da osigura Arapsku podršku protiv potencijalne vojne akcije Sjedinjenih Država na smjenjivanju vlade u Bagdadu, sazvao vanredni sastanak Arapske parlamentarne unije. Na tom dvodnevnom skupu učestvovali su predsjednici, zamjenici predsjednika i istaknuti članovi parlamenata iz 18 Arapskih država. Na skupu je Irak tražio da se Arapi usprotive bilo kojem napadu na Irak.

Arapske zemlje trebaju ostati čvrste protiv bilo koje agresije, bilo na Irak ili neku drugu arapsku zemlju u skladu sa Poveljom Arapske lige, rekao je podpredsjednik Vijeća Revolucionarne komande Iraka Izzet Ibrahim.

Predsjednik Iračkog parlamenta Sadoun Hammadi je rekao da Irak nije preplašen Američkim prijatnjama, najavljujući da će raditi na mobilizaciji javnog mišljenja u Arapskom svijetu i šire, posebno unutar Evropske Unije i Medjunarodne parlamentarne unije. Predsjednik Arapske parlamentarne unije Ahmed Ibrahim Al-Tahir je rekao da narodu Iraka treba biti ostavljeno da izabere vlastito vodjstvo i da će svaki napad na Irak biti nauštrb stabilnosti u Arapskom svijetu.

Naravno to je poruka Sjedinjenim Državama da sve zemlje regiona odbacuju bilo kakav napad na irački narod i da će taj rat imati loše posljedice na cijeli region i na Sjedinjene Države i njene veze sa Islamskim svijetom, rekao je gospodin Al-Tahir. Na svom prošlogodišnjem sastanku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Arapska parlamentarna unija je pozvala na ukidanje sankcija koje su prije 12 godina nametnute Iraku.

XS
SM
MD
LG