Linkovi

EU upozorava na čekanje. 2/9/02 - 2002-09-02


Evropska komisija danas je ponovo upozorila zemlje kandidate za punopravno članstvo, a posredno i zemlje Zapadnog Balkana, da pričekaju sa odlukom oko američkog zahtjeva za potpisivanjem odvojenih sporazuma oko imuniteta pred Medjunarodnim krivičnim sudom.

"Zemlje kandidati trebale bi pričekati do 30. septembra kad će na sastanku Vijeća ministara, a nakon opsežnih konzultacija i pravnih analiza koje su u toku, Unija donijeti svoj konačan stav o američkom zahtjevu", saopštio je zvaničnik Komisije.

"Ipak, ovo je samo preporuka, a ne pritisak", naglašeno je. U briselskim diplomatskim krugovima se ocjenjuje da se Europa sada osjeća sigurnijom nego ranije, te da je procjena da "snaga američkog uvjeravanja i nije tako velika". Posredno potvrdjujući takvo gledište, jedan od zvaničnika Komisije tvrdi kako je europsko jedinstvo oko Medjunarodnog krivičnog suda, nakon neformalnog sastanka šefova diplomatije u Eelsinoru, sada veće nego ranije. Ipak, zauzimanje zajedničkog stava oko američkog zahtjeva za izuzećem njihovih gradjana od procesa pred Sudom, moglo bi biti dodatno iskomplicirano ako se pokažu tačnim nagovještaji da bi i Francuska mogla zatražiti da njeni gradjani, u periodu od sedam godina, takodje budu poštedjeni od jurisdikcije Medjunarodnog krivičnog suda/ICC-a.

XS
SM
MD
LG