Linkovi

SAD - Irak. 2/9/02 - 2002-09-02


Nakon povratka sa odmora, očekuje se da će predsjednik Bush nastaviti da u javnosti argumentira ideju o preventivnom napadu na Irak, a posmatrači vjeruju da bi on o tome mogao govoriti i 12. septembra na zasijedanju Generalne Skupštine UN. U medjuvremenu, u debatu o Iraku uključio se i državni sekretar Colin Powell, koji je juče, u intervjuu za BBC, naglasio da je potrebno da svijet vidi dokaze o prijetnji koju Irak predstavlja - dodavši da bi povratak UN-ovih inspektora u Irak mogao, kako je rekao, poslužiti kao prvi korak u rješavanju krize. Glasnogovornik Bijele Kuće je, nešto kasnije izjavio da slobodne inspekcije same po sebi ne bi mogle da garantuju da Irak nema oružja za masovna razaranja. Debata o Iraku se nastavlja ovdje u Washingtonu pitanjem koliko agresivno treba nastupiti u ostvarenju ideje o zbacivanju iračkog lidera Saddama Husseina. Podpredsjednik Dick Cheney predvodi u posljednje vrijeme one koji tvrde da akcija protiv Iraka mora biti poduzeta. On je rekao da nema nikakve sumnje u to da irački lider nagomilava oružja za masovna razaranja - koja predstavljaju prijetnju i Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima. Medjutim, Lawrence Eagleburger, koji je služio u administraciji oca sadašnjeg predsjednika, kaže da dokazi da se irački lider Saddam Hussein priprema za upotrebu oružja za masovna razaranja - moraju biti sasvim jasni.

I moje suštinsko pitanje jeste: ako smo mi tako načisto u našim glavama da je prijetnja o kojoj govorimo realna - zašto mi u tu činjenicu ne uvjerimo i naše saveznike iz NATO-a. Zašto mi ne bismo mogli biti u stanju da odemo kod njih i demonstriramo im zašto mi osjećamo tako po tom pitanju, i ubijedimo ih u to.?

Gospodin Eagleburger je o ovome govorio juče u programu mreže NBC, a u istom je programu gostovao i republikanski senator Fred Thompson - koji je naglasio da postoji odredjeni broj zemalja koji ima finansijski interes da ne obori režim Saddama Husseina.

Naši saveznici i prijatelji dobijaju na crnom tržištu jeftinu naftu od Iraka. Rusija, kako je rečeno, ulazi u trgovinski sporazum sa Irakom. Kina im pomaže da budu precizniji u ciljanju na naše avione u zoni zabrane letova - time što im daje fiberoptičke sisteme. To su naši prijatelji i saveznici i mi sad treba da idemo i njih ubijedimo da je napad na Irak dobra ideja, upitao se sa skepsom republikanski senator Fred Thomson.

Njemački ambasador u Sjedinjenim Državama, Wolfgang Ischinger, u intervjuu za tv mrežu ABC, naglasio je da bi njegova zemlja, kao dio EU željela da vidi da se čine napori za povratak inspektora UN u Irak. Njemačka se, inače, protivi vojnoj akciji za zbacivanje iračkog lidera. Zamjenik iračkog premijera Tariq Aziz izjavio je, u intervjuu za CNN, da Irak niti radi na razvoju nuklearnog oružja niti posjeduje hemijsko ili biološko oružje.

XS
SM
MD
LG