Linkovi

Pred izbore u BiH. 2/9/02 - 2002-09-02


Nacionalni demokratski institut iz Vašingtona je,u periodu od 23 do 28 augusta proveo ispitivanje nad 1200 građana BiH sa područja cijele zemlje o njihovim glasačkim namjerama. U danas prezentiranom izvještaju NDI, ističe se da je istraživanje pokazalo da umjerenije stranke i dalje imaju veću podršku nego nacionalno orijentirane stranke, te da je ovo primjetno na području oba entiteta. Kad je riječ o predsjedničkim izborima, istraživanje nacionalnog demokratskog instituta pokazuje da postoji velika vjerovatnoća da će kandidati koji dolaze iz nacionalnih stranaka popuniti dva od tri mjesta u Predsjedništvu BiH. Gospodin Mirko Šarović iz SDS-a i gospodin Dragan Čović iz HDZ-a imaju značajnu prednost u predsjedničkoj utrci, kad je riječ o kandidatima iz reda srpskog, odnosno hrvatskog naroda. Kad se govori o bošnjačkim kandidatima za člana Predsjedništva BiH, gospodin Haris Silajdžić, po ovom istraživanju ima 4 posto više glasova, od kandidata SDP za ovo mjesto, gospodina Alije Behmena.

Nisu zabilježene veće promjene u stavovima birača kad je riječ o izboru predstavnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, u periodu od maja do augusta. Najznačajnija promjena se odnosi na pad podrške Stranci demokratske akcije, i Socijal-demokratskoj partiji. Računajući još neopredijeljene birače, po ovom istraživanju, SDA bi u zastupničkom domu parlamentarne skupštine mogla osvojiti 10, a SDP 11 posto glasova. Kad se radi o podršci koju imaju HDZ, SDS, Stranka za BiH, PDP i SNSD, ona je relatinvo nepromijenjena. Tako bi SDS za ovaj državni nivo vlasti mogao osvojiti 14 posto glasova, HDZ 9, Stranka za BiH 7, Ivanićeva PDP 5, Dodikova SNSD 6 posto glasova. Boss bi imao 4 posto, Srpska radikalna stranka 3, a Nova hrvatska inicijativa 2 posto glasova.

Građani su se izjašnjavali o glasačkim namjerama i kad je riječ o entitetskim nivoima vlasti, a toakodjer su zamoljeni da od ponuđenih 20 izaberu za njih najvažnija pitanja prilikom odlučivanja za koga će glasati. U ovom istraživanju ta lista je sadržavala sedam pitanja i pokazuje da je građanima najvažnije pitanje zapošljavanja.

Nacionalni demokratski institut ističe da ovaj projekat istraživanja nije dizajniran da predvidi ishod izbora u BiH, nego da prikaže trendove i pomogne strankama da bolje razumiju pitanja koja su najbitnija za birače.

XS
SM
MD
LG