Linkovi

Zašto nije potpisan protokol...30/8/02 - 2002-08-30


Povodom Međunarodnog dana nestalih, predsjednik Komisije za traženje zarobljenih i nestalih lica iz Republike Srpske, Nedeljko Mitrović danas je optužio pojedine zvaničnike iz Federacije za nepotpisivanje protokola o saradnji između Bosne i Hercegovine i Jugoslavije u oblasti traženja nestalih, na sastanku održanom juče u Beogradu.

Predstavnici Komisije za nestala lica iz Federacije su imali političke instrukcije da ne ptpišu protokol o razmjeni informacija posmrtnih ostataka i nadgledanju ekshumacija izmeđ Bosne i Hercegovine tokom sastanka održanog juče u Beogradu. Izjavio je ovo danas na konferenciji za novinare u Banjaluci, predsjednik Komisije za traženje zarobljenih i nestalih lica iz Republike Srpske, Nedeljko Mitrović, precizirajući da su predstavnici federalne komisije insistirali da potpisnici protokola budu zvaničnici državnih institucija, a ne predsjednici komisija. On je saopštio da su zbog toga usvojeni samo zaključci koji bi trebali omogućiti nesmetan rad u procesu traženja dok se ne potpiše adekvatan protokol. »Oni su pokušavali da svojim sistemom arogancije i pritiska nametnu isključivo njihovo mišljenje ne uvažavajući mišljenje Republike Srpske, odnosno, njihovih predstavnika.« Mitović je izrazio nezadovoljstvo i radom predstavnika Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine u ovom slučaju, a posebno, kako je istakao, nediplomatskim ponašanjem ambasadora Bosne i Hercegovine u Jugoslaviji, Željka Komšića. »On je, kažem, na nediplomatski način saopštio: htjeli vi ili ne, citiram, ovaj će protokol biti potpisan. Ja sam onda postavio pitanje gospodinu Komšiću čiji je ambasador? Da li samo Federacije B i H ili Bosne i Hercegovine kao države, onako kako je dejtonskim mirovnim sporazumom i predviđeno.« Predsjednik Komisije za traženje zarobljenih i nestalih lica iz Republike Srpske, Nedeljko Mitrović, danas je osporio pravo predstavnicima iz Federacije da zastupaju Bosnu i Hercegovinu u procesu traženja nestalih lica, izrazivši,ujedno, uvjerenje da će uskoro biti usaglašen zajednički stav o ovom pitanju između Republike Srpske i Federacije.

Predsjednik komisije Fedarcije BiH za traženje nestalih, Amor Mašović, koje je jučer bio u Oslu kako bi primio nagradu Saharov za osobnu hrabrost iskazanu u toku traganja za sudbinom nestalih u BiH, kaže za Glas Amerike da je djelimično upoznat sa onim što se dešavalo u Beogradu.

A.MAŠOVIĆ: Mogu iskazati svoje žaljenje što je ovo isključivo humanitarno pitanje do te mjere u Beogradu ispolitizirano zbog čega će na kraju najviše patiti oni zbog kojih postoje komisije, dakle oni koji tragaju za svojim voljenim. Čini mi se da je pitanje bez potrebe ispolitizirano i da je jednostavno trebalo zaključiti jedan protokol na nivou država BiH i Jugoslavije i u budućnosti na nivou BiH i Hrvatske. O tome su u toku pregovori i naš ambasador u Hrvatskoj je zadužen da stupi u kontakte sa državnim organima Republike Hrvatske da se potpiše takav protokol. Mislim da je insistiranje na tome da te protokole potpisuju entiteti, a ne država BiH, na tragu onih stalnih inicijativa koje dolaze iz susjednog entiteta i iza kojih stoje ljudi koji već dugo vremena ne priznaju državu BiH kao svoju domovinu i nastoje promovirati entitete, kao nekakve državne zajednice. Jako, jako mi je žao što je to pitanje ispolitizirano.

XS
SM
MD
LG