Linkovi

Konstitutivnost naroda na čekanju. 29/8/02 - 2002-08-29


Već su četiri mjeseca prošla od donošenja ustavnih promjena u BiH, a – po svemu sudeći – na njihovom provođenju je urađeno veoma malo. Mostarski OHR je podsjetio Hercegovačko-neretvanski i Zapadnohercegovački kanton na obavezu usklađivanja svojih ustava sa promijenjenim federalnim, dok u Skupštini HNK kažu da će se u proceduru implementacije ući u septembru.

Portparol mostarskog OHR-a, Avis Beneš izjavila je da je u aprilu donesenim ustavnim promjenama predviđen rok od devet mjeseci za konačno utvrđivanje konstitutivnosti sva tri naroda na cijelom području BiH. S obzirom na to da su od tada prošla već četiri mjeseca, iz OHR-a je upućen dopis čelnicima dva kantona u Hercegovini, u kojem se naglašava zakonska obaveza prelaska na izradu i usvajanje potrebnih amandmana. Na pitanje, da li OHR-ovo podsjećanje kantonalnih zvaničnika, znači da ništa nije urađeno na provođenju ustavnih promjena, kako je to nedavno tvrdio i mostarski ogranak SGV-a, OHR-ov portparol, Avis Beneš je odgovorila:

«Nama nije poznato da je išta urađeno po tom pitanju, što ne znači da nije, ali nama nije za sada poznato. Ovaj proces još traje, širom Federacije BiH, dakle nisu probijeni nikakvi rokovi. Još postoji niz drugih kantona koji također nisu predali Federalnom Ministarstvu pravosuđa svoje materijale.»

Saznaje se da su samo dva od deset kantona – Tuzlanski i Goraždanski - federalnim organima dostavili potrebne materijale. Predsjednik Skupštine HNK, Omer Čevra kaže da su aktuelni problemi ovog Kantona spriječili da se ranije krene sa provođenjem odluke o konstitutivnosti.

«Mi imamo još pet mjeseci da ispoštujemo ovaj rok, koji podrazumijeva usaglašavanje Ustava Kantona i svih zakona sa zahtjevima promijenjenog Ustava Federacije. Mi smo u dosadašnjem periodu razmišljali da uđemo u tu proceduru, medjutim, bili smo zadržani ovim aktuelnim problemima oko usvajanja budžeta Kantona. Planiramo ući u proceduru u septembru.»

Gospodin Čevra kaže da Hercegovačko-neretvanski, kao kanton sa posebnim statusom u Federaciji, već ima dobre mehanizme zaštite, za sada dva naroda, tako da će provođenjem ustavnih promjena tim mehanizmima biti obuhvaćen i treći narod.

XS
SM
MD
LG