Linkovi

NATO O Stalnom Vojnom Komitetu u BiH, 27/8/02. - 2002-08-27


"Kreće se naprijed i zadovoljni smo zbog toga", komentira zvaničnik NATO odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine o osnivanju Stalnog vojnog komiteta, ocjenjujući to "važnim i krupnim korakom zemlje ka euro-atlantskim integracijama". Medjutim, mišljenje je ovog izvora, samo osnivanje Komiteta ništa još ne potvrdjuje, niti mijenja u temeljnim zahtjevima:" Prije nego donesemo bilo kakve zaključke ili formliramo stav, željeli bi znati sve detalje i način provodjenja postignutog sporazuma". Podsjeća se da su najviši zvaničnici NATO u više prilika poručili Sarajevu da žele vidjeti jedinstvenu demokratsku, civilnu kontrolu oružanih snaga oba entiteta, kako bi uopšte otpočeo razgovor o procesu prijema zemlje u program Partnerstvo za mir.

"Sretni bi smo bili kada bi uspostavljeni Komitet ličio na trazene strukture zajedničke komande", kaže zvaničnik NATO, odbijajući u ime Saveza davati konačnu ocjenu napretka učinjenog u pravcu sudjelovanja u sigurnosnom programu Parterstva. "Medjutim, i bez čekanja na zvaničan stav o ovome, sasvim je jasno da time nisu upotpunjeni svi neophodni uvjeti", dodaje ovaj izvor, podsjećajući da zemlja mora imati moderne, reformirane vojne snage sa jednom vojnom komandom i civilnom kontrolom na državnom nivou. "To je osnovno i ključno, to je ulaznica za euro-atlantske sigurnosne asocijacije", tvrdi ovaj NATO izvor. Takve bi snage, što predvidja i program Partnerstva, trebale biti osposobljene za suvremene izazove, kao i učestvovanje u medjunarodnim misijama i sigurnosnim projektima.

Imaju li osnova očekivanja da će samit u Pragu biti prilika da se Bosna ipak pridruži Partnerstvu? "Vrlo teško, prije toga bi se trebali u praksi potvrditi svi traženi uvjeti, medju kojima i ne manje važna puna suradnja sa Haškim tribunalom i hapšenje ratnih zločinaca. Ćak i kada bi se sa kratkoce vremena za njihovo ispunjenje skinuo znak pitanja, teško je odgovoriti da li za takvo nešto ima dovoljno spremnosti", mišljenje je zvaničnika vojnog saveza.

Prema nezvaničnim najavama i uz pojačane kontakte misija članica i partnera u Bruxellesu, očekuje se da će ambasadori članica NATO iduće sedmice, na prvom okupljanju nakon ljetnje pauze, razmatrati posljednji razvoj prilika u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG