Linkovi

Potraga za autorima prijetećih pisama, 27/8/02. - 2002-08-27


Organizacija Gavrilo Princip prije više od pola godine preuzela je odgovornost za prijeteća pisma upućena, kako su rekli, srpskim izdajnicima u Sarajevu, a vjeruje se i da stoji iza niza napada na povratnike u Republici Srpskoj. Mediji posljednjihdana špekulišu kako srpska teroristička organizacija Gavrilo Princip stoji iza serije bombaških napada na kuće povratnika i islamske vjerske objekte u sjevernim i istočnim dijelovima RS.

Navodi se da je ta organizacija najvjerovatnije povezana sa neredima u Trebinju i Banja Luci, gdje je u maju prošle godine nasilno sprijeceno postavljanje temeljaca za obnovu nekih od tamošnjih u ratu srušenih džamija. Kantonalni tužilac u Sarajevu, Mustafa Bisić, potvrdio je da je od MUP-a Federacije BiH zatražio prikupljanje informacija o organizaciji Gavrilo Princip.

M. BISIĆ: Tačno je da je kantonalno Tužilaštvo iz Sarajeva podnijelo zahtjev za prikupljanje potrebnih obavještenja vezano za saznanje da je članovima SGV-a upućeno prijeteće pismo srpske tajne organizacije Gavrilo Princip. U prijetećem pismu spominju se lica kao što su gospodin Mirko Pejanović, Bogić Bogićević, Jovan Divijak, Miro Lazović, Boro Bjelobruk, Tatjana Ljujić Mijatović, Obrat Piljak, Dragutin Braco Kosavac, Krstan Bjelac i Zoran Čegar.

Gospodin Bisić kaže da je sarajevsko kantonalno Tužilaštvo, radeći na još jednom predmetu, jučer MUP-u Federacije uputilo novi zahtjev u vezi sa organizacijom Gavrilo Princip.

M. BISIĆ: U tom zahtjevu tražili smo da F MUP locira tu organizaciju i utvrdi je li samostalna ili je ogranak neke šire.

Naime, mediji javljaju kako se vjeruje da je Gavrilo Princip zapravo militantno krilo Ravnogorskog četničkog pokreta, koji veliki broj članova ima u istočnoj Bosni i južnoj Srbiji. Izvještava se i da organizacija Gavrilo Princip štiti optuženog za ratne zločine, Radovana Karadžića. Postoji bojazan da bi u cijelom slučaju moglo doći do sukoba nadležnosti u sudstvu, jer – ako se sve informacije o organizaciji Gavrilo Princip pokažu kao tačne – onda bi, vjeruje se, za ovaj slučaj mogla biti nadležna tužilaštva Federacije i RS. Ipak, pravni stručnjaci koje smo kontaktirali kažu da bi u takvoj situaciji visoki predstavnik mogao svojom odlukom ovlastiti, na primjer, sarajevsko Kantonalno Tužilaštvo da jedinstveno vodi slučaj, jer je organizaciju Gavrilo Princip potrebno provjeriti na cijeloj teritoriji BiH.

XS
SM
MD
LG