Linkovi

Prvi korak BiH ka Partnerstvu za mir, 26/8/02. - 2002-08-26


Odluka u skladu sa Ustavom BiH, predvidja da članovi državnog predsjedništva imaju civilnu komandu nad oružanim snagama u BiH. Prema dogovoru Stalni vojni komitet s pravom glasa činice članovi Predsjedništva ,predsjedavajući Vijeća Ministara BiH, ministar vanjskih poslova, te predsjednići bh entiteta. Ujedno, formira se vojna komisija koju će činiti šest članova ,a koja će se baviti operativnim zadacima iz domena vojnog komiteta. Kreiran je plan po kojem bi stalni vojni komitet u novom, proširenom sastavu mogao profunkcionirati do 15 septembra,odnosno ,kako je novinarima na press konferenciji rekao gospodin Živko Radišić, u mandatu aktuelnog saziva BH Predsjednistva.

"Predsjedništvo BiH se nada da će ovom odlukom biti stvoreni uslovi za prijem BiH u Nato-ov program 'Partnerstvo za mir', rekao je gospodin Radisic, te naglasio kako Stalni komitet za vojna pitanja, formiran u skladu sa današnjom odlukom, neće biti ekvivalent ministarstvu odbrane na nivou države BiH, jer "nema nadležnosti, ni strukturu" ovog ministarstva, "čije formiranje, kako kaže Radisić nije predvidjeno Ustavom BiH i Zakonom o Vijeću ministara".

Predsjedništvo BiH danas je "primilo k znanju" inicijativu SAD za potpisivanje bilateralnog ugovora sa BiH, koji bi onemogućio izručenje američkih državljana novoosnovanom Međunarodnom krivičnom sudu . Pravni eksperti Predsjedništva BiH zaduženi su da prouče "sve relevantne okolnosti na koje se ova inicijativa poziva", kazao je gospodin Radišić i pojasnio kako se SAD pozivaju "čak i na Kraljevinu Srbiju, na kontinuitet sa SFR Jugoslavijom, kontinuitet sa Republikom BiH". "Sve te okolnosti trebaju biti definisane do naredne sjednice da bi Predsjedništvo moglo donijeti odluku o pokretanju postupka za pripremu takvog jednog ugovora", rekao je on i dodao kako Predsjedništvo BiH neće donijeti odluku o eventualnom zaključivanju ovog ugovora "dok se ne sagledaju sve relevantne okolnosti".

XS
SM
MD
LG