Linkovi

Bijedni pomaci od summita u Riu, do danas, 26/8/02. - 2002-08-26


Cilj summita iza kojeg stoje Ujedinjeni Narodi, jest nastaviti tamo gdje se stalo na posljednjem Summitu Planete Zemlje, odražnom u Rio De Janeiru, prije deset godina. Delegati se nastoje dogovoriti o konkretnim, razumnim mjerama koje bi pomogle u razvoju zemalja svijeta, dok bi istovremeno štitile prirodu. Neki od najvećih problema o kojima se raspravlja na summitu, su korištenje energije i vode, biološka raznovrsnost i kako je sačuvati, smanjenje siromaštva, potom poljoprivreda i zdravlje. .. Na otvorenju, južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki je izmedju ostaloga rekao da globalno ljudsko društvo koje stoji na siromaštvu za mnoge, a prosperitetu za malobrojne, nije održivo:

MBEKI : Narodi svijeta očekuje da ovaj summit ispuni obećanja - da bude kulminacija cijeloga desetljeća nadanja, i to tako što će usvojiti praktične programe koji će san o održivome razvoju pretvoriti u stavrnost. Ljudi se takodjer nadaju da će summit pomoći u stvaranju novoga globalno društva koji bi bilo humanije nego sadašnje.

Kao čelnik zemlje-domaćina summita, gospodin Mbeki je takodjer predsjedavajući summita. Generalni tajnik velikoga susreta je Nitin Desai, zvaničnik UN-a. On je priznao da je učinjeno malo napretka ka ispunjavanju ideja i ideala prihvaćenih prije deset godina na summitu u Riju:

DESAI : Bilo je nekog poboljšanja u društvenim prilikama, i neki su zakoni koji štite prirodu, pooštreni. Ali sveukupno gledajući, malo je toga učinjeno. Neću nabrajati sve faktore koji utječu na to - ali jedno je sigurno: siromaštvo i bolest nisu zaustavljeni. Uništavanje čovjekove sredine - zemlje, vode i šuma, nije zaustavljeno.

Čelnik UN-ovog programa za zaštitu prirode, Klaus Toepfer, kazao je na otvaranju da je sada hitnije nego ikada prije, da se misija summita počne ispunjavati:

TOPEFER : Odnedavno smo svjedoci extremnim i sve češćim vremenskim neprilikama, kakva je suša koja pogadja jug Afričkog kontinenta, rezultirajući najgorom krizom hrane u posljednjih 10 godina, i prijeteći gladju za 13 milijuna i onako siromašnih ljudi. Nedavne poplave u Evropi i Aziji uništile su živote i dobra stotina hiljada ljudi. Više nego ikada prije, ovo danas skreće pažnju na potrebu za jednim globalnim rješenjem.

Sudionici na summitu trenutno raspravljaju o tome kako fokusirati razgovore o ključnim temama, uključujući trgovinu i globalizaciju. Zvaničnici UN-a i Južne Afrike su istaknuli da se jaz izmedju razvijenih i zemalja u razvoju, glede ovih problema, smanjuje. Aktivisti za zaštitu prirode kažu kako će se oni, sa svoje strane, nastaviti boriti za politiku razvoja koja štiti prirodu. Više od 100 čelnika i šefova država će, kako se očekuje, sudjelovati na summitu planete zemlje. Ali jedan medju njima, o kojemu se najviše govori, nije tamo - američki predsjednik Bush. Ipak, zvaničnici UN-a umanjuju važnost njegove odsutnosti sa summita, rekavši kako je delegacija Sjedinjenih Država u potpunosti predana aktivnom radu na summitu.

XS
SM
MD
LG