Linkovi

Gruzijske snage započele ratne igre na području klanca Pankisi. 26/8/02 - 2002-08-26


Gruzijska vlada je rasporedila tenkove na području klanca Pankisi za koje se vjeruje da je utočište za čečenske teroriste, dok gruzijski predsjednik Edurard Schewarnadze kaže da su njegovi vojnici, odnosno specijalne anti terorističke snage koje su obučavali američki vojnici, spremni da iskorijene kriminalce.Hiljadu teško naoružanih gruzijskih vojnika jučer je raspoređeno na granici Gruzije i Rusije, na području klanca Pankisi, što predstavlja gruzijski odogovor na ruske primjedbe da Grzuija nije uspjela izaći na kraj sa čečenskim pobunjenicima na ovom području. Odnosi između Rusije i Gruzije su dostigli, novi, niži nivo, kada je Rusija optužila gruzijsku vladu da zatvara oči pred prisustvom čečenske gerile i odbija da preda čečenske borce koje su uhapsile gruzijske snage. Gruzijske vlasti konstantno odbijaju udovoljitit ruskim zahtijevima da se ruske trupe rasporede u klanac kako bi iskorijenili čečenske separatiste. U vrijeme dok su trupe gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova ušle na ovo područje, četiri kilometra odatle je hiljadu gruzijskih vojnika, koje su obučavali Amerikanci, zvanično su započeli ratne igre u trajanju od tri mjeseca. Do ovog poteza je došlo nekoliko sati nakon što su Sjedinjene Države u petak oštro prigovorile vladi u Moskvi da navodno ” na slijepo bombardira sela na sjeveru Gruzije”. Gruzijski predsjednik Eduard Schervarnadze je pozdravio ovaj američki stav.

Schervarnadze : Vjerujem, da ako predsjednik Putin nije znao za bombardiranje, onda postoji šansa da se s njim razgovara kako bi se izbjegli ovakvi neprijatni događaji. Rusija je imala vremena da bude hrabra i poštena i da se izvini, ali oni to nisu učinili i ne mislim da bismo trebali čekati na izvinjenje Gruzijskom narodu - kazao je danas gruzijski predsjednik.

Ruski vojni zvaničnici su jučer ponovno zanijekali da su njihovi avioni bili umiješani u ovaj incident, pri čemu je, stradao jedan civil, dok u ministarstvu vansjkih poslova kažu da razmatraju odgovor na američke kritike. Glasnogovornik Bijele kuće, Ari Fleischer je u subotu kazao da su ruski napad potvrdili monitori OSCE-a, ali da to ne znači pogoršanje američko-ruskih odnosa. Ruski avioni su izveli napad u blizini klanca Pankisi, za kojeg Sjedinjene Države misle da bi moglo biti skorivište za militantne islamiste. Klanac također leži preko puta čečnske granice gdje su se u posljendjih osam godina ruske snage borile protiv čečenksih separatista.

XS
SM
MD
LG