Linkovi

Deportiran šura univerzitetskg profesora sa Floride...23/8/02 - 2002-08-23


Univerzitetski profesor na Floridi, optužen da pomaže Islamske terorističke grupe kaže da će nastaviti da se bori za svoj posao. Novinar Glasa Amerike Michael Bowman izvještava da Univezitet Floride najmerava otpustiti profesora Palestinske nacionalnosti, ističući da je nastavak njegovog rada na Univerzitetu uznemirujući i opasan.

Profesor kompjuterskih nauka Sami Al-Arian insistira na tome da nikada nije podržavao terorizam ili zagovarao nasilje na civilima. On nikada nije optužen za zločin. Medjutim, on priznaje da ima, kako je to nazvao ”nepopularne poglede“ kada je riječ o američkoj podršci Izraelu i tvrdi da je zbog toga počeo biti proganjan. Govoreći u četvrtak novinarima u Tempi na Floridi, gospodin Al-Arian je rekao da neće odustati od svog posla bez borbe.

Mi ćemo nastaviti da se borimo oko ovoga. Vjerujem da je ovdje bila i još je u pitanju akademska sloboda: pravo da iznesete svoje mišljenje, čak i kada ono može biti nepopularno.

U srijedu je Univerzitet Južne Floride zatražio od suda pravno tumačenje da li će otpuštanje sa posla gospodina Al-Araian povrijediti njegova ustavna prava. Profesor je bio na plaćenom odsustvu od lanjske godine, nakon što se pojavio na nacionalnoj televiziji gdje je pitan o svojim navodnim vezama sa terorističkim grupama i nakon što je prikazan video snimak na kojem, kako se vjerovalo, on uzvikuje: Smrt Izraelu. Univerzitetski zvaničnici su optužili gospodina Al-Ariana da zloupotrebljava svoju poziciju kako bi se, kako je to objašnjeno, angažirao u neodogovarajućim aktivnostima. Oni kažu da je metež koji okružuje profesora postao uznemirujući, dodajući da su i škola i gospodin Al-Arian primili prijetnje. Guverner Floride Job Bush, brat predsjendika Busha, je rekao da podržava odluku o otpuštanju profesora.

Gospodin Al-Arian je šurak Mazen Al-Najjara, Palestinskog profesora koji je u Sjedinjene Države došao prije 20 godina, ostajući tu i nakon što je njegova viza istekla. Gospodin Al-Najjar je bio u zatvoru duže od tri godine krajem 1990-tih i jučer je deportovan iz Sjedinjenih Država u jednu od zemalja na Sredenjem Istoku.

XS
SM
MD
LG