Linkovi

Senatori McCain i Thomson u Sarajevu. 22/8/02 - 2002-08-22


Američki senatori Fred Thompson, član senatskog Komiteta za obavještajna pitanja i Radne grupe za nacionalnu sigurnost i John McCain, član senatskog Odbora za trgovinu, nauku i transport, boravili su u BiH. Ovom prilikom razgovarali su sa komandantom SFOR-a generalom Johnom Sylvesterom i obišli američke trupe, a sinoć su razgovarali i sa visokim predstavnikom Paddyjem Ashdownom i obišli sarajevski tunel. Razgovori s domaćim zvaničnicima uglavnom su se odnosili na predstojeće opće izbore.

Oćenito su zadovoljni napretkom postignutim u određenim oblastima, ali su naglasili da još ima posla koji treba uraditi.

Senator McCain misli da postepeno smanjivanje američkih i savezničkih snaga pokazuje da je situacija sve stabilnija.

Govoreći o situaciji u kojoj se našla BiH nakon ponuda iz Washingtona da potpiše bilateralni sporazum o izuzimanju američkih vojnika od jurisdikcije Međunarodnog krivičnog suda, dok u isto vrijeme iz Brisela stižu poruke zemljama kandidatima za članstvo da ne potpisuju takve sporazume senator Thompson kaže: Nijedna zemlja ne treba biti dovedena u poziciju da bira između Evrope i Sjedinjenih Država. Sjedinjene Države ne dovode ljude u takvu poziciju, ali neki iz Evropske unije to čine - Izjave pojedinaca su dovodile ljude u takvu poziciju. To je nesretno i takve stvari ne dolaze iz Sjedinjenih Država, kazao je Thompson, član senatskog Komiteta za obavještajna pitanja i Radne grupe za nacionalnu sigurnost.

Senator McCain kazao je da Sjedinjene Države imaju perfektnu prošlost kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina gdje god da su ih počinili pripadnici američkih oružanih snaga ili drugi građani. Izrazio je nadu da će ovo pitanje biti riješeno na zadovoljstvo i Sjedinjenih Država i Evropske unije. Međutim, ako se ne riješi, "imat ćemo teškoće koje ćemo morati prevladati",kaže senator McCain!

XS
SM
MD
LG