Linkovi

Nicholas White, direktor ICG o BiH i Partnerstvu za mir, 20/8/02. - 2002-08-20


General John Silvester, zapovjednik SFOR-a za BiH je istakao da je osnovni preduvjet koji BiH mora ispuniti kako bi NATO uopće razmatrao njen ulazak u Partnerstvo za mir - uspostava ministarstva odbrane na državnom nivou Međutim,jedinstveno ministarstvo odbrane na nivou Bosne i Hercegovine je neprihvatljivo za Republiku Srpsku,izjavio je danas ministar odbrane ovog entiteta, Slobodan Bilić. Razgovor s direktorom ICG-a za Balkan ,Nicholasom Whiteom, vodila Mirela Bruk.

WHITE: Naravno, NATO savez je organizacija koja funkcionira neovisno, i koja ima pravo da postavi svoja vlastita pravila. Odnos NATO saveza prema Partnerstvu za mir je oduvijek bio zasnivan na fazama sazrijevanja za Partnerstvo. Očigledno je da prema BiH ovaj put nije učinjen izuzetak. Zbog toga što za NATO savez u BiH ne postoji jedinstvena institucija s kojom bi oni kontaktirali unutar Partnerstva za mir, Bih neće ni biti primljena u ovo partnerstvo. Vrlo jednostavno.

VOA: Direktor međunarodne krizne grupe za BAlkan komentira i reagiranja ministra odbrane RS. (Mi se zalažemo za državno dimenzioniranje odbrane na nivou Bosne i Hercegovine,u skladu sa postojećim ustavnim rješenjima, medjutim, jedinstveno ministarstvo odbrane nije prihvatljivo.-kazao je dana Slobodan Bilić.

WHITE: Mislim, da ako imate jedinstven odbrambeni sistem, onda to za sobom neophodno povlači i jedinstveno ministarstvo odbrane. Naravno , republika srpska instiktivno nastoji odbraniti maksimum svojih mogućnosti za autonomijom unutar Daytonskog sporazuma. Ali Daytonski sporazum je napisan davno,kada se nije ni slutilo da bi se BiH mogla pridružiti partnerstvu za mir.Stvar je jednostavna: medjunarodne obaveze i članstvo u međunarodnim organizacijama će zahtijevati više akcije od BiH kao države i ukoliko se bih želi pridružiti Partnerstvu za mir bit će joj potrebno jedinstveno Ministarstvo odbrane.

XS
SM
MD
LG