Linkovi

Sarajevo: Korak bliže Partnerstvu za mir, 19/8/02. - 2002-08-19


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Beriz Belkić izjavio je nakon današnje sjednice da je Predsjedništvo spremno preuzeti dio odgovornosti za provedbu plana ekonomskih reformi, koji je usaglašen sa Svjeskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom.

Predsjedništvo je od Vijeća ministara zatražilo da, koristeći sve mogućnosti, upravlja i koordinira ekonomske reforme. Usaglasilo je i Odluku o organizaciji i radu institucija obrane na državnom nivou, kojom se uvode strukturalne promjene u Stalni vojni Komitet i njegovo tajništvo.

Kako je kazao predsjedavajući Belkić, dogovoreno je da se sastav Stalnog vojnog Komiteta proširi, tako što će u njegov rad, uz članove Predsjedništva BiH biti uključeni entitetski čelnici i predsjedavajući Vijeća ministara, te najvjerovatnije i ministar vanjskih poslova. Radom Komiteta bi koordinirao glavni tajnik, a kao promatrači u Komitet bi bili uključeni i predsjednici parlamentarnih povjerenstava za pitanja obrane. Tajništvo Stalnog vojnog Komiteta bit će prošireno uspostavom nekoliko novih odjela.

Ocjena Predsjedništva je da se ovim promjenama u strukturi Povjerenstva i njegovog tajništva BiH za još jedan korak približava ispunjenju uvjeta za prijem u Partnerstvo za mir, tvrdi gospodin Belkić. Predsjedništvo je danas zaključilo i kako je došlo do ozbiljnog kašnjenja u uspostavi Agencije za informacije i zaštitu BiH. Od Vijeća ministara je zatraženo da do iduće sjednice Predsjedništva dostavi imena kandidata za čelna mjesta u ovoj agenciji, a ako Vijeće ne odgovori na ovaj zahtjev Predsjedništvo će imenovati vršitelje dužnosti direktora i zamjenika direktora Agencije za informacije i zaštitu BiH.

XS
SM
MD
LG