Linkovi

Steže se obruč oko Karadžića. 15/8/02 - 2002-08-15


Snage NATO saveza nastavljaju i danas široku operaciju potrage za mrežom onih koji pružaju podršku haškom optuženiku Radovanu Karadžiću. U udaljenim područjima oko Foče, oko sela Čelebići pripadnici SFOR-a tragaju za ljudima koji moguće skrivaju Radovana Karadžića ili mu na drugi način omogućavaju da izbjegava hapšenje. Operacija je odpočela jučer, kada su vojnici uz pomoć oklopnih vozila i helikoptera stigli u region Čelebića. Oni su blokirali puteve i presjekli telefonske veze u tom pograničnom području istočne Bosne, uz granicu sa Crnom Gorom i Srbijom. Glasnogovornik mirovnih snaga u BiH je saopćio da je akcija pokrenuta, nakon što je SFOR primio infromaciju o mogućim operativnim bazama Haškog optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića. Glasnogovornik je saopćio da akcija može trajati više dana. Agencija Reuters je izvjestila da su danas Njemački vojnici postavili barikade na dva putna pravca koji vode prema Crnoj Gori. Vjeruje se da Radovan Karadžić povremeno odlazi u Crnu Goru, kako bi izbjegao hapšenje.

Zvaničnici Republike Srpske danas su potvrdili da je nastavljena akcija SFOR-a u okolini Foče/Srbinja a predsjednik Republike Srpske, Mirko Šarović je najavio da će sutra otputovati u ovo područje, javlja iz Banjaluke Dragan Stegić.

Snage SFOR-a su u rejonu Čelebića u opštini Foča/Srbinje, prema granici sa Crnom Gorom i danas nastavile juče započete aktivnosti i na punktovima vrše kontrolu vozila. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Zoran Glušac naglašavajući da mu nije poznao koliko će trajati SFOR-ova akcija. On je potvrdio da predstavnici međunarodnih vojnih snaga nisu uputili MUP-u nikakve informacije o svojim konkretnim aktivnostima osim prethodne najave da će se ova akcija odvijati nekoliko dana. Mediji u Republici Srpskoj su danas prenijeli informaciju da će predsjednik ovog entiteta, Mirko Šarović sutra otputovati u Srbinje/Foču, kako bi se na licu mjesta upoznao sa posljedicama akcije SFOR-a. Gospodin Šarović je istakao da je u stalnom kontaktu sa rukovodstvom ove opštine i naglasio da je akcija međunarodnih vojnih snaga bila nepotrebna. Inače, prema navodima ovdašnjih medija načelnik opštine Foča/Srbinje, Nedeljko Pavlović je uložio protest komandi SFOR-a na ovom području zbog uznemiravanja građana. On je poručio da u ovom kraju nema osumnjičenih za ratne zločine te da, stoga, stanovništvo treba ostaviti na miru. Predsjednik Socijalističke partije Republike Srpske, Petar Đokić danas je na konferenciji za novinare u Banjaluci ocijenio nepotrebnom akciju SFOR-a ističući da ovakvim aktivnostima međunarodne vojne snage utiču na predizbornu kampanju i direktno pomažu Srpsku demokratsku stranku. To je apsurdna situacija, jer ovakve aktivnosti, na određen način, doprinose ponovnoj homogenizaciji građana oko nacionalnih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, istakao je Đokić. On je, ujedno, pozvao najviše zvaničnike u Republici Srpskoj da stanu u zaštitu građana u području Srbinja/Foče i da zahtijevaju od SFOR-a da vojne vježbe izvodi, isključivo u okviru postojećeg mandata u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG