Linkovi

Optimizam predsjednika Busha. 14/8/02 - 2002-08-14


Predsjednik Bush kaže da će se Američka ekonomija oporaviti od udara kojeg je pretrpjela terorističkim napadima 11 septembra i skandalima u velikim korporacijama. Paula Wolfson izvještava sa Ekonomskog foruma, kojeg je jučer u Texasu organizirala administracija predsjednika Busha, za goste po pozivu, dok su se u Washingtonu istog dana sastali bankari američke Centralne banke.

Predsjednik je u ovoj kampanji nastojao uvjeriti Amerikance oko ekonomije, koja je, kako je rekao, snažna u osnovi, ali mnogo toga treba biti uradjeno.

Jedina svrha snažne osnove je da se na njoj dalje gradi i to je ono o čemu mi danas razgovaramo, kazao je američki predsjednik. Preko 240 učesnika, medju kojima investitori, vlasnici malih businessa, obrazovni radnici i direktori velikih korporacija, učestvovali su na Forumu. Niko od njih nije izravno kritizirao politiku administracije predsjednika Busha. Medjutim, zabrinutost je iskazana oko brojnih pitanja, posebno oko skandala koji su potresli korporativnu Ameriku. Danas će, ključne korporacije u Sjedinjenim Državama sa federalnim regulatorima ispuniti papire, koji treba da pokažu da njihovi financijski izvještaji nisu lažno prikazani. Predsjednik Bush je rekao da je vrijeme za američke korporacije da povrate povjerenje javnosti. Predsjednik Bush je uz tvrdnje o snažnoj ekonomskoj osnovi, priznao, kako je rekao da je vrijeme teško, sa padanjem vrijednosti dionica i povjerenja potrošača. On jedodao da je svjestan usporavanja američke ekonomije i da je rat protiv terorizma donio veći deficit. Medjutim, predsjednik Bush je naglasio da je vrlo optimističan u pogledu budućnosti zbog snage zemlje i njenih ljudi, rekavši da će podsticati veći stepen slobodne trgovine i strožije kažnjavanje direktore korporacija koji vrše prevare. Demokrati su kritikovali Bushov ekonomski forum, kao tv spektakl, koji je uključio samo one koji podržavaju njegovu politiku. Inače, Izvještaj korporacija koji će danas biti uradjen sa predstavnicima Federalne Komisije za Sigurnost i Razmjenu sigurno će privući pažnju na Wall Streetu, na tržištu dionica. Jučer, investitori nisu samo pratili ekonomski forum predsjednika Busha, nego su sa pažnjom pratili i okupljanje glavnih američkih bankara u Washingtonu, koji su odlučili zadržati kamate na kratkoročne kredite nepromjenjene na 1,75%, što je najniža kamata u posljednjih 41 godinu. U svojoj izjavi oni su, medjutim, nagovijestili da bi u budućnosti moglo doći do novog smanjivanja kamatnih stopa, kako bi se potstakla oslabljena ekonomija. Spominjanje mogućeg ekonomskog slabljenja odmah se jučer odrazilo na tržištu dionica u New Yorku. Cijene dionica su oštro pale.

XS
SM
MD
LG