Linkovi

Dva moguća očevidca Osame bin Ladena. 12/8/02 - 2002-08-12


Američki magazin Newsweek izvješava o, kako to naziva, dva moguća očevidca Osame bin Ladena, odkako je on od prošlog novembra izvan očiju javnosti. Osoba koju je intervjuirao magazin Newsweek, bivši Talebanski zvaničnik, kaže da je vodio lidera al-Qaide i neke od njegovih sljedbenika izvan opsjednutih planina Tora Bore sredinom decembra u Pakistan. On ne kaže, koliko su ostali u Pakistani, a prema njegovom svjedočneju, kasnije ih je vodio nazad u kompleks pećina Shahikot u istočnom Afganistanu. Drugi izvor, Talebanski borac, kaže da je sredinom februara vidio Osamu bin Ladena u tom regionu Shahikot u istočnom Afganistanu. Ali Mohammad kaže da se njegova jedinica pripremala za napad na snage Sjedinjenih Država kada se iznenada pojavio vodja al-Qaide održavši borcima kratak i oštar govor. Ovaj pripadnik al-Qaide kaže da se njegova grupa borila protiv amerikanaca pet dana, nakon čega je bila prisiljena na povlačenje u Pakistan. Newsweek piše da on sada živi sa svojim bratom u Karachiju. Američki zvaničneci su u više navrata ponovili da ne znaju da li je Osama bin Laden živ ili mrtav, ali nastavljaju da nude 25 miliona dolara nagrade za njegovo hvatanje.

O američkim naporima na hvatanju Osame bin Ladena i ostalih terorista piše u jučerašnjem izdanju i list New York Times. Ovaj list navodi da američki ministar odbrane Donald Rumsfeld razmatra načine proširivanja uloge američkih snaga za specijalne operacije u svjetskoj borbi protiv terorizma, uključujući tajne misije za hvatanje ili likvidiranje lidera mreže al-Qaida. List izvještava bi prijedlozi koji su postupku razmatranja mogli dovesti do tajnih operacija američkih specijalnih snaga u zemljama gdje Sjedinjene države nisu u otvorenom ratu i gdje lokalne vlade čak nisu ni svjesne njihovog prisustva. New York Times, medjutim, dodaje da nikakvi zvanični planovi o tome nisu upućeni ministru Rumsfeldu na razmatranje i da su sve diskusije o tome još veoma daleko od toga da budu date predsjedniku Bushu na odobrenje.

Današnji Washington Post izvještava o istrazi koju vlada Sjedinjenih Država sprovodi nad vlasnicima malih biznisa, Arapima i muslimanima u Americi, tragajući za mogućom vezom sa terorizmom. List piše da je istraga odpočela nakon 11 septembra, tragom terorističkih napada na New York i Washington i da je uglavnom usmjerena na manje radnje mješovitom robom i kioske. Istražitelji nastoje da utvrde da li neki od vlasnika tih radnji vrše nezkonita poslovanja, odnosno da li šalju novac terorističkim grupama na Srednjem Istoku, koje, kako se vjeruje, primaju na desetine miliona dolara financijske pomoći iz Sjedinjenih Država. Medju takvim grupa, vjeruje se da su al-Qaida Osame bin Ladena i Palestinska grupa Hamas, kao i Narodni front za oslobodjenje Palestine. Predstavnici grupa za zaštitu prava Arapa i muslimana kažu da nisu upoznati koliko je takva istraga raširena, ali jedan od njih je rekao da se to uklapa u model jednostranog izdvajanja Amerikanaca Arapskog porijekla. Viši zavničnik američke vlade je rekao da treba biti jako pažljiv u pitanjima etničkog profiliranja, ali da treba sljediti trag u istrazi.

XS
SM
MD
LG