Linkovi

C. Powell: Razgovori su bili dobri. 9/8/02 - 2002-08-09


Zvaničnici administracije predsjednika Busha, američki državni sekretar Colin Powell i savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice jučer su se u Washingtonu sastali sa palestinskom delegacijom. Radi se o prvim američko-palestinskim razgovorima na visokom nivou od juna mjeseca. Američki državni sekretar Colin Powell opisao je jučerašnje razgovore kao ”dobre“. Prema njegovim riječima predsjednik Bush shvata teškoće koje postoje na Srednjem istoku, ali je odlučan da se sa mirovnim procesom krene naprijed. Prema riječima gospodina Powella, predsjednika od njegove riješenosti neće odvratiti nasilje u regionu, dok je šef palestinske delegacije Saeb Erekat kazao da je njegova delegacija ubijedila američke zvaničnike da su Palestinci posvećeni miru u regionu.

Obraćajući se novinarima ispred State Departmenta nakon susreta, američki državni sekretar Collin Powell je kazao da su razgovarali o trenutnoj situaciji na Srednjem istoku i radu na, kako je kazao tri segmenta: sigurnosti, ekonomskom razvoju i humanitarnoj pomoći, kao i nastojanjima da se Palestinci i Izraelci dovedu za pregovarački sto: Ja sam ponovo uvjerio ministre da je predsjednik posvećen tome da učini sve što je moguće kako bi se krenulo naprijed, prepoznajući poteškoće i osuđujući nasilje koje pogađa region i s vremena na vrijeme koči mogućnosti za napredak. Ali mi nećemo biti odvraćeni, mi ćemo nastaviti ići naprijed. Imali smo dobre razgovore po pitanju suradnje o sigurnosti i neke stvari ćemo pokušati uraditi u bliskoj budućnosti, i imat ćemo dodatne susrete ovdje.

Prema riječima šefa palestinske delegacije Saeba Erekata razgovori su se vodili i po pitanju palestinskih reformi. On je kazao da su reforme palestinska inicijativa i da ona nije diktirana od strane vanjskih faktora. Gospodin Erekat je kazao da bi reforme bile od koristi - kada bi Izraelci obustavili akcije slamanja militanata, za koje je kazao da su Zapadnu obalu pretvorile u ”najveći zatvor u istoriji“, te da je izazvana ”humanitarna katastrofa“. Plaestinska strana je, kazao je gospdoin Erekat, izvršila pritisak na gospodina Powela da podrži ideju američke adminsitracije da se u roku tri godine oformi Palestrinska država uz plan akcije.

Okončanje igre je određeno stvaranjem Palestinske države. Mi se zaista nadamo da ćemo vidjeti plan aktivnosti kojim će se odrediti rokovi, mehanizam implementacije, stanice koje će pomoći da se igra okonča. Mi smo ponovno uvjerili državnog sekretara u palestinsku posvećenost miru, oživljavanju mirovnog procesa, ponovnog vraćanja tom procesu jer je to stvarni interes i za Palestince i za Izraelce, rekao je gospodin Erekat.

U palestinskoj delegaciji se nalaze ministar unutrašnjih poslova Abdel Razak Yahiya i ministar za ekonomiju Maher el Masri. Oni će se danas, između ostalih sastati sa zvaničnicima USAID-a koji su u ponedjeljak izdali izvještaj koji se tiče neuhranjenosti palestinske djece. Prije ovog sastanka američki zvaničnici su objavili dodatnih 12 miliona dolara pomoći u hrani Palestincima. Članovi palestinske delegacije će se u subotu također sastati i sa direktorom CIA-e, Georgom Tenetom. U međuvremenu je palestinski zvaničnik Ahmed Abdel Rahman danas kazao da je izraelski premijer Ariel Sharon pokušao sabotirati washingtonske razgovore kada je u jučerašnjem govoru koji je emititovan putem televizije palestinskui vlast označio ubilačkom.

XS
SM
MD
LG