Linkovi

Palstinska djeca gladuju. 8/8/02 - 2002-08-08


Više od jednog od pet palestinske djece pate od hronične neuhranjenosti, i to je problem koji je u direktnoj vezi sa tekućim Izraelsko-Palestinskim sukobima - saopćeno je iz CARE Internationala, nakon istraživanja sprovedenih na Zapadnoj Obali i u Pojasu Gaze. Istraživanje koje je potpomognuto i od USAID-a, sproveo je palestinski Al Quds Univerzitet uz pomoć američkog Univerziteta. John Hopkins .Prema njihovim nalazima 22 posto palestinske djece pate od hronične neuhranjenosti, što je za 15 posto više nego prije dvije godine, kada je provedeno slično istraživanje.

Haidar Abdel Shafi, Predsjednik Crvenog polumjeseca u Gazi, i predsjednik Saveza za solidarnost sa Palestincima o studiji je jučer govorio novinarima u Washingtonu: Ovi pokazatelji svjedoče o nasilnoj okupaciji nametnutoj narodu koji je praktično bez odbrane.

Istraživanje je pokazalo da su najviše ugrožena djeca starosti ispod pet godina, koja žive na Zapadnoj Obali i njihov je nivo neuhranjenosti na nivou djece u Nigeriji i Chadu. Earl Wall, regionalni direktor Medjunarodne humanitarne organizacije CARE u Gazi na Zapadnoj Obali, kaže da je nezaposlenost porasla, a prihodi palestinskih porodica opali zbog toga što je Izrael produžio zatvorenost palestinskih područja na Zapadnoj Obali i u Pojasu Gaze.

To je očito vodeći uzrok pojačane neuhranjenosti. Prema tome što se duže nastavi nasilje i zatvorenost i ekonomsko propadanje, bojimo se da će stepen neuhranjenosti bit sve gori i gori, rekao je gospodin Earl.

Istraživanje je utvrdilo da mnoge porodice imaju teškoća u nalaženju proteinima bogatu hranu na lokalnom tržištu. A i onda kada takve hrane ima mnogi do nje ne mogu doći zbog nametnute zabrane kretanja od strane Izraela, policijskog sata, blokada, kontrolnih punktova. A, kako stvari stoje situacija se uskoro neće izmjeniti. Jučer je Izrael nametnuo totalnu zabranu putovanja za Palestince u sjevernom dijelu Zapadne Obale, saopštivši da će jedini izuzetak biti kretanja zbog medicinskih ili humanitarnih razloga. Zabrana je nametnuta samo 24 sata nakon palestinskog samoubilačkog napada u kojem je u autobusu, na sjeveru Izraela, ubijeno 9 putnika.

XS
SM
MD
LG