Linkovi

Nagrade za novinarski rad. 8/8/02 - 2002-08-08


Američki novinar Kurt Schork je ubijen prije dvije godine u jednoj vojnoj zasjedi u Sierra Leoneu, dok je izvještavao za agenciju Reuters. Nagrada koja nosi njegovo ime je uspostavljena kako bi se odala počast izuzetnim međunarodnim novinarima, osobito njihovim izvještajima koji se fokusiraju na sukobe, zabrinutosti vezane za ljudska prava i pitanja granica. Nagradu daje odjel za novinarstvo univerziteta Columbia. Irena Choi Stern kaže da je nagrada inspirirana životom Kurta Schorka i da će potrebnu pažnju usmjeriti ka njegovim kolegama novinarima: Nagradom se odaje počast onome što je Kurt uradio. On je bio američki nezavisni novinar, a nezavisno novinarstvo u pokrivanju medjunarodnih dogadjaja je nešto što baš i nije priznato. Stoga apsolutno postoji mjesto za jednu ovakvu nagradu.

Dvije nagrade od po 10 hiljada dolara će se dodjeljivati svake godine. Jedna od njih će ići u ruke nezavisnom novinaru. Ovogodišnji dobitnik nagrade u ovoj kategoriji je Carlotta Gall, koja je nagrađena za svoje izvještavanje o ratu u bivšoj Jugoslaviji za New York Times. Gospođa Gall je prva objelodanila priču u Sjedinjenim Državama o tome kako su srbijanske snage sigurnosti koje su ubile kosovke Albance krile tijela u Srbiji. Druga nagrada ide u ruke lokalnim reporterima. Ove godine, tri reportera iz poljskih novina Gazeta Wyborcza, će podijeliti nagradu. Trojica reportera su objelodanili priču o prodaji tijela mrtvih pacijenata koja se odvijala između poljskih pogrebnika i stanice prve pomoći Lodz. Administrator za dodjelu nagrade Irena Choi Stern kaže da je Kurt Schork redovno naizlazio na novinare koji su bili u potrazi za pričama kao što je ova.

On je bio u velikoj mjeri impresioniran mnogim lokalnim novinarima koji su radili uz njega, od kojih mnogi nisu imali novinarsku zaštitu kakvu imaju nezavisni novinari koji rade za zapadne novinske kuće. On je bio impresioniran njihovom hrabrošću i mudrošću, i njegova obitelj je to znala i željeli su stvoriti drugu kategoriju nagrade u čast takvih pojedinaca.

Gospođa Stern kaže da se nada da će nagrada jednog dana imati prestiž kakav ima Pulitzerova nagrada za novinarstvo, koju također dodjeljuje univerzitet Columbia. Nakon svega, kaže ona, ovi novinari rizikuju svoje živote da dobiju priču i da je iznesu ostatku svijeta.

XS
SM
MD
LG