Linkovi

Sudjenje S. Miloševiću još u ranoj fazi. 7/8/02 - 2002-08-07


Sudjenje Slobodanu Miloševiću za ratne zločine je obustavljeno na nekoliko nedjelja, a bivši jugoslavenski predsjednik će ponovno izaći pred Haški tribunal krajem mjeseca kako bi se nastavio braniti protiv optužbi koje ga terete za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, kao i za genocid, u ratovima na tlu bivše Jugoslavije nakon njenog raspada. Novinarka Glasa Amerike Lauren Comiteau prati sudjenje Slobodanu Miloševiću:

Sudjenje Miloševiću traje već pet mjeseci, ali taj slučaj u kojemu se sudi za tri rata, i 66 pojedinih optužbi, još je, može se reći, u ranoj fazi. Tužitelji su proveli oko 75 dana pokušavajući dokazati optužbe u slučaju Kosova, odnosno da je Slobodan Milošević odgovoran za kampanju etničkog čišćenja koje je rezultiralo ubojstvima na stotine i progonom oko 800 hiljada kosovskih Albanaca. Optužbe koje se odnose na ratove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, tek treba da se objave. Već su se čula mnoga svjedočenja u vezi s granatiranjem, pljačkanjem, i paljenjem sela, pokoljem stoke, paljenjem usjeva, svjedočenja koja se odnose na ubojstva, masovne grobnice, i kamione-hladnjače, kao i bunare ispunjene tijelima ubijenih. Haški Tribunal je saslušao nekoliko zapadnih zvaničnika i vojnih lidera, zatim visokih srbijanskih zvaničnika i njihovih bivših podredjenih - dakle mnoge koji su svjedočili o tome da je Slobodan Milošević znao šta se dogadja na Kosovu. Sudije su takodjer saslušale lidere kosovskih Albanaca, stručnjake za sudsku medicinu, kao i preživjele navedenih zločina. Jedna od osoba koje prate sudjenje, Judith Armatta iz Koalicije za Medjunarodnu Pravdu, sa sjedištem u Washingtonu, kaže kako joj se čini da su tužitelji dobro obavili svoj zadatak: Mislim da su apsolutno uspostavili dobru osnovu za dokazivanje zločina - dobru osnovu za dokazivanje ubojstava, i masakra, etničkog čišćenja i progona... Takodjer mislim da su, iako se tu može još štošta dodati, uradili odličan posao u dokazivanju Miloševićeve odgovornosti u svemu tome.

Predsjedavajući sudija Richard May jedan je od trojice sudija na ovom sudjenju. Vrlo često je morao Slobodanu Miloševiću objašnjavati pravila suda i sudjenja. Slobodan Milošević zastupa sam sebe , iako i dalje insistira na tome da ne priznaje Haški tribunal: Uloga unakrsnog ispitivanja svjedoka je da im se postave pitanja o dokazima, a ne da se nastoje prikupiti politički poeni. Ako pokušavate prikupiti političke poene, bit ćete zaustavljeni. Vi zloupotrebljavate pravo na unakrsno ispitivanje svjedoka, i zloupotrebljavate ovaj sud. Dakle, od vas gospodine Milošević, zavisi to da li se ispitivanje nastavlja i kako dugo će vam biti dozovljeno da ga nastavite. Ali, morate razumjeti da ste službeno upozoreni da će vam se to pravo oduzeti, ako nastavite ovako.

Zar ne smijem pitati svjedoka o onome što je lično rekao na televiziji, upitao je Slobodan Milošević.

Gospodin Milošević i sudija May najveći dio vremena u sudu provode u prepirkama. Agresivni način ponašanja bivšeg jugoslovenskog predsjendika nije se promijenio ni otkako se našao pod jurisdikcijom Suda. Svjedoci iz sudnice kažu da bi svaki normalan odvjetnik koji bi se ponašao kao on, do sada bio izbačen sa sudjenja. Promatrači takodjer dodaju da takva Miloševićeva taktika možda, kako je neko rekao, pije vode medju narodom u Srbiji, ali u Haškoj sudnici mu ne donosi ništa dobro. Zamjenik glavnog tužitelja, Graham Blewitt upozorava : Ovo je sudjenje, nije teniski meč! Ne možete procijeniti progres sudjenja na dnevnoj bazi. Na kraju dana važno je da li je tužitelj pribavio dovoljno dokaza da se van svake razumne sumnje - može utvrditi krivica optuženog. To je test, a ne nadmetanje u popularnosti na dnevnoj bazi ko će pobjediti. To nije tako kratko nadmetanje.

Tužitelj Blewitt kaže da to nije lagan proces, ali naglašava da je uvjeren da će Slobodan Milošević na kraju biti osudjen. Medjutim, gospodin Blewitt kaže da su sudije nametnule vremenska ograničenja i da tužitelji sada nastoje da skrate listu svijedoka i dokaza, a da i dalje uspiju predstaviti dovoljno za osudu i solidan istorijski arhiv. Sudije su tužiteljima dale da do polovine maja mjeseca završe predstavljanje svog slučaja, što uključuje ne samo optužbe za zbivanja na Kosovu, nego i za Hrvatsku i najozbiljnije optužbe za genocid u vezi sa BiH. Sadašnja pauza Slobodanu Miloševiću daje nekoliko sedmica da pripremi odbranu i da se odmori, što mu je još potrebnije. Nedavni lječnički pregledi ustanovili su da je izložen velikom riziku od srčanog udara. Sudije razmtaraju ša poduzeti da smanje obim njegovih poslova, što bi ih moglo prisiliti da promjene vlastiti vremenski plan sudjenja.

XS
SM
MD
LG