Linkovi

Razdvojene bliznakinje. 7/8/02 - 2002-08-07


U rizičnoj operaciji koja je trajala 22 sata, tim od 50 hirurga u Californiji razdvojio je godinu dana stare blizance, srasle preko glava. Tri sata kasnije jedna od djevojčica je ponovo vraćena u operacionu salu zbog krvarenja na mozgu, ozbiljne komplikacije, koja se medjutim može tretirati. Neurohirurzi na Univerzitetu Kalifornija u Los Angelesu odpočeli su kompliciranu operaciju u ponedjeljak u osam ujutro i završili su u utorak u 6 ujutro. Doktor Houman Hemmati nazvao je magičnim trenutak razdvajanja dvije djevojčice: Svi smo bili uzbudjeni. Kamerman, hirurzi, bolničarke, studenti, ostali, koji su, znate, prošli kroz milion operacija, kao i ljudi koji su gledali prvu operaciju u svom životu, svi su bez razlike plakali, smijali se. Svi su pljeskali i vriskali od uzbudjenja.

Kod jedne od bliznakinja došlo je do krvarenja na površini mozga što je povećalo pritisak na mozgu i vraćena je u operacionu salu. Lječnici kažu da takvo krvarenje nije neuobičajeno. Druga bliznakinja je u kritičnom, ali stabilnom stanju. Najrizičniji dio tokom 22-satne operacije bio je razdvajanje vena kojima su bliznakinje bile povezane na glavama.

Hirurzi su išli kroz dugu pažljivu proceduru nastojeći da identificiraju svaki krvni sud kojeg su zajednički koristile bliznakinje, da utvrde koji pripada kojem djetetu i da onda jedan po jedan smjeste na pravo mjesto i da to provjere. To je uzelo dosta vremena, ali konačno je sve dobro završeno, kaže doktor Hemmati.

Preusmjeravajući krvotok prema i od mozga svakog djeteta oboje je izlagalo riziku od moždanog udara. Uz to je obavljena plastična operacija kako bi se na lobanji pokrio dio otvorenog mozga koji je ostao nakon razdvajanja bliznakinja i obje će još imati dodatnu operaciju kako bi se rekonstruirala njihova lobanja. Djevojčice rodjene u seoskom dijelu Guatemale su bile srasle na vrhu glava i okrenute u suprotnom pravcu. Slučajevi poput njihovog dešavaju se u manje od jednog na 2 i pol miliona porodjaja. Neprofitne grupe, koje su se brinule o liječenju djece, organizirale su dolazak djece u Sjedinjene Države, a bolnica je besplatno izvršila operaciju vrijednu milion i pol dolara.

XS
SM
MD
LG