Linkovi

Priprema li zaista americki napad na Iraq? 5/8/02. - 2002-08-05


U isto vrijeme neki od najutjecajnijih američkih senatora su izjavili da vjeruju da će Sjedinjene države ući u rat s Irakom, pozvavši predsjednika Busha da dobije međunarodnu podršku prije nego poduzme bilo kakvu akciju. U međuvremenu je na hiljade Iračana izašlo na ulice Bagdada kako bi iskazali podršku za Sadama Huseina i osudili američke prijetnje protiv Iraka.Ujedinjeni narodi su bili skeptični oko poziva Bagdada upućenog prošle nedjelje, dok je Washington saopćio da se nema o čemu razgovarati, pozvavši na neometane inspekcije u Iraku. Irački list al-Thawra je pozvao Ujeidnjene narode da daju podršku iračkoj ponudi. Predsjednik Bush je ovog vikenda rekao da se nije ništa promijenilo vezano za američku odlučnost ka zbacivanju Sadama Huseina. Dugujemo budućnosti civilizacije da ne dozvolimo najgorim svjetskim liderima da proizvode i koriste, i prema tome ucjenjuju miroljubive zemlje svijeta, s najgorim oružjem na svijetu. Ja sam strpljiv čovjek. Imam puno oruđa na raspolaganju. Uvjeravam vas da nas je istorija pozvala na akciju i ova će zemlja braniti slobodu bez obzira na trošak, rekao je predsjednik Bush.

U emisiji Meet the Press televizijske mreže NBC, senator Joseph Biden, demokrata iz Delawarea koji je prošle nedjelje predsjedavao raspravama o američoj politici prema Iraku je rekao: Vjerujem da će doći do rata s Irakom, jedino pitanje je da li ćemo se u to upustiti sami, ili s drugima, te koliko dugo će to trajati i koliko će koštati, rekao je senator Biden dodavši da bilo koji američki potez mora biti povučen na pravi način, ne samo vojno, već i što se tiče domaće, kongresne i međunarodne podrške. Kada se prijetnja jasno i pažljivo odredi, biće lakše zadobiti podršku javnosti i američkih saveznika, koji Bushu šalju jasne signale neodobravanja. Senator Biden je pozvao predsjednika Busha da sagleda sve posljedice američkog napada na Irak, dodavši da bi nakon bilo kakve vojne akcije Sjedinjene države morale igrati ulogu graditelja nacije. Osnovna stvar koju svatko kaže je: Gospodine predsjednične, ne zavaravajte se--radi se o izgradnji nacije kada se rat završi. Kao što je rekao Dick Lugar, kada zbacite Saddama, ukoliko već nemate demokratski režim koji će predati svo oružje za masovno uništenje--šta ste uradili? - rekao je izmedjuostaloga Joe Biden.

Govoreći u programu Fox News Sunday, senator Joseph Lieberman, demokrata iz Connecticuta, je rekao:

Mislim da je došao trenutak kada je od ključne važnosti za predjsednika kao glavnokomandujućeg oružanih snaga da ima kontrolu. On ima očigledna neslaganja unutar administracije. Ono što on želi učiniti i što mislim da je u redu je zbaciti Sadama s vlasti, jer svaki dan dok je on na vlasti s hemijskim, biološkim i razvojem nuklearnog oružja je dan opasnosti za Sjedinjene države, rekao je Joseph Lieberman.

Američke novine su izvijestile o nizu borbenih planova koji su predmet rasprave unutar administracije, od masivnog napada iz tri susjedne zemlje do više koncentriranih operacija za zbacivanje Sadama i neutraliziranje njegovog oružja za masovno uništenje.

U međuvremenu, na hiljade ljudi je danas izašlo na ulice Bagdada, paleći figure koje predstavljaju američkog predsjendika i američku zastavu uzvikujući: dole Bush, mi svi volimo Saddama Huseina. Neka je sram Busha i njegove saveznike, nitko ne može narušiti suverenitet i tlo ove zemlje. Ovo okupljanje je odgovor na kriminalca Busha i njegove šeme i zle namjere o poduzimanju vojne akcije protiv Iraka, kaže jedan od stanovnika Bagdada.

Irački argumenat do sada je bio da više nema oružje za masovno uništenje i da bi nove inspekcije Washignton iskoristio kako bi špijunirao Irak i bolje se pripremio za vojni napad čiji bi cilj bio zbacivanje Saddamovog režima. Cilj Saddama Huseina u ovom trenutku je, kako se čini, odgoditi, ili moguće, spriječiti takav napad.

XS
SM
MD
LG