Linkovi

Alijansa za malene promjene. 2/8/02 - 2002-08-02


Desetočlana koalicija pod imenom Alijansa za promjene - nestaje. Oni su učinili značajne promjene u području budžeta i finansijske discipline na području Federacije, ali nisu uspjeli staviti kruh na sto- kaže se u danas izdatom izvještaju Međunarodne grupe za krize sa sjedištem u Briselu. Tim povodom Mirela Bruk je za razgovor zamolila direktora programa za Balkan, Nicolasa Whita.

Gospodin White objašnjava zašto je naslov izvještaja Bosanskohercegovačka Alijansa za malene promjene: Naravno, Alijansa za promjene je na vlast došla sa velikim očekivanjima i ciljevima koje je trebala postići. Po prvi put je došlo do zaokreta, u odnosu na vrijeme starih stranaka, i nova multietnička koalicija je obećala mnogo stvari, a od nje se i očekivalo mnogo u smislu promjena u BiH. Nisu sva očekivanja ispunjena, odnosno većina ih nije ispunjena, već samo neka od njih.

VOA: U izvještaju se kaže da je Alijansa učinila značajne promjene u području budžeta i finansijske discipline u Federaciji BiH, ali nisu uspjeli staviti kruh na sto građana BiH. Šta to znači?

N. WHITE: U principu jedna vlada djeluje na dva nivoa: prvo, kao financijska administracija , u smislu sposobnosti da kontrolira vlastiti budžet, da prikuplja porez, ali i ne dozvoli da se on odlijeva u džepove pojedinaca; to se dešavalo do prije dvije godine u BiH, dok se sada to manje dešava od kada vlada sama kontrolira svoj novac. Dakle, u tom smislu Alijansa je bila uspješna, da kažemo, fiskalno uspješna. U smislu ekonomske politike, medjutim, ona nije uspješna, jer nije uspjela poboljšati bh ekonomiju. Jednim dijelom to nije uspjela jer je ekonomski sistem diskriminatorski u odnosu na ljude koji nastoje izgraditi privatni busines, i to iz razloga što je veći dio industrije kontroliran od starne države, a uprava tih preduzeća je, iskreno rečeno, veoma loša. Uslovi ekonomskog razvoja u stvari nisu nikada ni primjenjeni, a razlog je možda u tome što članice Alijanse možda nisu dobro razumjele šta je to potrebno i nisu bile spremne poduzeti neophodne korake kako bi se napustio pricip državene kontrole ekonomije. Na kraju ste ostavljeni sa sistemom koji nije u mogućnosti da djelotvorno funkcionira kao država.

VOA: Da li to znači da se članice Alijanse nisu mogle dogovoriti oko budućeg ekonomskog ustrojstva BiH?

N.WHITE: To je dijelom slučaj. Ali je isto tako slučaj da kada su počeli funkcionirati kao vlada, ustanovili su da mogu korisiti državni sistem i u svoje vlastite svrhe. Ne moram vam ni govoriti o posljednjim senzacionalnim optužbama za korupciju na visokim nivoima u bh vladi. Uvijek se postavljalo pitanje da li je nešto legalno ili nelegalno, ali činjenica je da je kontrola u vlasti uvijek značila i kontrolu većih aspekata ekonomskog sistema, i Alijansa nije željela od toga odustati u korist općeg dobra.

U izvještaju se, napominje gospodin White, nadalje tvrdi da je prilikom upravljanja Federacijom BiH Alijansa imala izuzetno težak zadatak da se izbori sa nasljeđenom korupcijom, nacionalnom teritorijalnom podjelom i gotovo bankrotom izazvanim paralelnom vladavinom stranke SDA i HDZ-a. Alijansa se suočila i sa pokušajem instaliranja hrvatske samouprave u martu 2001 godine, a nakon terorističkih napada od 11. septembra Alijansa se hitno morala razračunati sa islamistima koji su ranije bili pod patronatom i zaštitom SDA. Boreći se protiv tih ljudi, Alijansa je riskirala da razljuti tvrdokorno Bošnjačko izborno tijelo i da čak uništiti vlastito krhko jedinstvo. Također su se izložili optužbama da su zapostavili poštivanje ljudskih prava i vladavinu zakona u nastojanju da udovolje Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG