Linkovi

Kongres SAD o Iraku. 1/8/02 - 2002-08-01


Dok administracija predsjednika Busha razmatra da li poduzeti vojnu akciju za zbacivanje iračkog lidera Sadama Huseina, koga Washington optužuje za proizvodnju oružja za masovno uništenje, senatski panel održava drugi dan rasprava, kako bi razmotrili moguće posljedice bilo kakvog pokušaja nasilnog uklanjanja iračkog predsjednika s vlasti. Predstavnici u Kongresu su pozvali predsjednika Busha da dobro izvaže posljedice jedne takve misije.

Članovi senatskog odbora za vanjsku politiku pozivaju Bushovu administraciju da pažljivo procijeni vojne, ekonomske i posljedice na vanjsku politiku koje bi imala invazija na Irak i čiji bi cilj bio zbacivanje Sadama Huseina. Oni su pozvali predsjednika Busha da u potpunosti izvijesti američki narod prije nego Sjedinjene države poduzmu bilo kakvu akciju takve vrste. Predsjedatelj odbora Joe Biden, demokrata iz Delaware-a, je rekao da je osobito važno da adminsitracija razmotri posljedice takve misije.

Bila bi tragedija da uklonimo tiranina u Iraku samo da bi iza toga ostavili haos. Irački narod koji toliko dugo pati treba da zna da bi im promjena režima bila od koristi. A isto tako i irački susjedi, reako je gospodin Biden.

Bivši šef inspektorskog tima za Irak, Richard Butler, je na svjedočenju rekao da su irački programi za biološko i hemijsko oružje još uvijek aktivni, te da bi Irak mogao biti blizu proizvodnji nuklearne bombe. Grupa stručnjaka svjedoči na saslušanjima ove nedjelje. Očekuje se da zvaničnici administracije svjedoče pred ovim senatskim odborom nakon odmora u augustu.

XS
SM
MD
LG