Linkovi

Nova eksplozija u Jerusalemu. 31/7/02 - 2002-07-31


Vojno krilo fundamentalističke grupe Hamas preuzelo je odgovornost za današnji napad, koji je, kako su rekli, osveta za Izraelski zračni napad prošle sedmice na Gazu u kojem je ubijen njihov zapovjednik i još 14 Palestinaca, uključujući djecu. Palestinski zvaničnici su osudili napad. Eksplozija u centru Frank Sinatra, koja je uslijedila nakon jučerašnjeg samoubilačkog bombaškog napada u Jerusalemu u kojem je ranjeno četvero ljudi, se dogodila u dijelu univerziteta koji je u blizini Arapskog - Istočnog Jerusalema. Policija je eksploziju proglasila palestinskim napadom, ali su rekli da ne znaju da li iza nje stoji napadač samoubica.

Mislim da je ovo totalno neprihvatljiva situacija, ovo nije način da se borite sa ljudima koji su vaši neprijatelji, ili nešto poput toga, ovo nije način ratovanja, jednostavno ovo nije način, kaže Sahar Mohammid Arapska studentica u Izraelu.

To je užasno, to je uvijek bilo sigurno mjesto, mnogo je, takodjer, arapskih studenata ovdje, ja sam u šoku, šokiran sam, kaže student Yuri Steinsapper, ukazujući da stotine Arapa koji žive u Izraelu pohadjaju ovaj Hebrejski Univerzitet.

Neposredno prije eksplozije Izraelski kabinet za sigurnost odlučio je da provodi kaznenu politiku protiv porodica Palestinskih samoubilačkih bobaša u nastojanju da odvrati takve napade u kojima je u posljednje dvije godine ubijeno 230 Izraelaca. Iz političkih izvora se saznaje da je Izraelski kabinet sigurnosti nakon četverosatne rasprave donio odluku o mjerama koje trebaju biti poduzimane protiv porodica napadača samoubica. Te mjere uključuju izgon, u skladu sa uputama donesenim ranije ovog mjeseca od strane Izraelskog ministra pravosudja, razaranje kuća, oduzimanje imovine i sudjenje rodbini koja je znala za planirani napad, a nije pokušala da ga zaustavi. Nedavna odluka vojske da pritvori 22 člana porodice osumnjičenog palestinskog militatnta na Zapadnoj Obali i da im zaprijeti deportacijom u Pojas Gaze izazvala je kritike od najbližeg Izraelskog saveznika - Sjedinjenih Država, kao i od UN-a. Odgovarajući na to Izraelski ministar pravosudja Eliyakim Rubinstein je rekao da exil može biti opcija samo ukoliko Izraelski zvaničnici dokažu da su članovi porodice povezani sa napadom.

Mi ne napadamo civile i mi ne želimo da ubijemo civile i pored toga što neprijatelj napada Palstinsku djecu, žene i šeike i razara domove dok su ljudi još unutra i tako primorava Palestince da odgovore i oni moraju za to preuzeti odgovornost, rekao je u Gazi duhovni vodja Hamasa sheikh Ahmed Yassin. Najmanje 1,471 Palestinac i 573 Izraelca su ubijeni u palestinskom ustanku koji je izbio u septembru 2000-te, nakon što su zastali mirovni pregovori.

XS
SM
MD
LG