Linkovi

C.Powella sa ministrom Sjeverne Koreje. 31/7/02 - 2002-07-31


Sammit zemalja članica Regionalnog Foruma ASEAN otpočeo je danas na Bruneima, gdje je došlo i do susreta, na dosada najvišem nivou, izmedju predstavnika Sjedinjenih Država i komunističke Sjeverne Koreje, od kako je predsjednik Bush preuzeo ured u Bijeloj kući.

Državni sekretar Colin Powell susreo se sa ministrom vanjskih poslova Sjeverne Koreje u neformalnom razgovoru u nastojanjima da se olakšaju napetosti izmedju dvije Koreje, što je izbilo u prvi plan na summitu ASEANA, koji se održava u sultanatu Brunei. U svom obraćanju Kongresu i gradjanima Sjedinjenih država o stanju nacije predsjednik Bush je u januaru Sjevernu Koreju, doktrinarnu komunističku zemlju, proglasio dijelom osovine zla, nakon čega su odnosi dvije zemlje dodatno zahladnjeli. Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Paek Nam-sun je rekao kako se slaže sa gospodinom Powellom da dijalog izmedju dvije zemlje treba nastaviti kako bi se smanjile napetosti na korejskom poluotoku. Američki zvaničnici su izjavili da će Washington razmotriti stajališta Sjeverne Koreje prije donošenja odluke o sljedećim potezima, uključujući moguće ponovno stavljanje na dnevni red odgodjenog putovanja delegacije Sjedinjenih Država u Pyongyang. Gospodin Powell je izjavio da će Amerika u bilo kakvim budućim razgovorima naglasiti pitanja kao što su proliferacija oružja i obećanje Sjeverne Koreje da će zalediti osumnjičeni program nukleranog oružja u skladu sa zajedničkim sporazumom iz 1994. Ministar vanjskih poslova iz diplomatski izolirane Sjeverne Koreje tako je došao u centar pažnje, samo mjesec dana nakon što je njegova zemlja alarmirala svijet potapanjem broda Južne Koreje uz veći broj ljudskih žrtava. Gospodin Paek je, ranije danas signalizirao da Sjever želi diplomatske kontakte, rekavši da u bilo koje vrijeme želi susret sa Colinom Powellom i svojim južno-korejskim kolegom Choi Sung-hong, sa kojim se na početku summita ASEAN-a rukovao. Medjutim, današnji uvodnik u zvaničnim novinama Sjeverne Koreje je Sjdinjene Države nazvao stožerom zla, ističući da američki vojnici žele da osvoje komunističku Sjevernu Koreju, te da se trebaju povući iz svojih baza u Južnoj Koreji. Označavajući Washington agresorom, u uvodniku se kaže da je administracija predsjednika Busha oduševljenja izvodjenjem mogućeg preventivnog napada na Sjevernu Koreju. Sjeverna Koreja se već dugo protivi prisustvu oko 37 hiljada američkih vojnika u Južnoj Koreji.

Na summitu je i, takodjer prisutni, ministar vanjskih poslova Kine Tang Jiaxuan rekao reporterima da je njgova zemlja spremna da sa Sjedinjenim državama nastavi dijalog po pitanju ljudskih prava, te da su se on i državni sekretar Powell složili da razgovori odpočnu ove godine, ali datum nije preciziran. Razgovori u vezi američke zabrinutosti stanjem ljudskih prava u Kini su zastali nakon što su amerikancima predvodjene NATO snage nesretnim slučajem bombardovali Kinesku ambasadu u Beogradu 1999. Na summitu se, inače, očekuje da će ministri 10 zemalja jugoistočne Azije, sa američkim državnim sekretarom Powellom sutra, potpisati pakt koji bi ojačao suradnju u borbi protiv terorizma i medjunarodnog kriminala. U danas usaglašenom prijedlogu deklaracije te se zemlje obavezuju da će suradjivati sa Washingtonom u anti-terorističkoj kampanji, dijeliti informacije, blokirati terorističke fondove, jačati graničnu kontrolu i pojačati akcije na otkrivanju lažnih putnih isprava. ASEAN sačinjavaju Brunei, Cambodia, Indonesia, Laos, Malezija, Mynmar, Filipini, Singapore, Thailand i Vietnam. 22 Zemlje ASEAN-a i EU danas su izdale saopštenje u kojem pozivaju Pakistan da zaustavi terorističke aktivnosti kako bi olakšao napetosti sa svojim nuklearnim rivalom Indijom. Indijski ministar vanjskih poslova takodjer je prisutan, ali ne i predastavnik Pakistana, koji nije članica ASEANA. Pakistan je, medjutim, tražio da učestvuje, ali je odbijen, uz obrazloženje da njegov zahtijev za pridruživanje treba razmotriti.

XS
SM
MD
LG