Linkovi

Je li Bosna protektorat, kao i Kosovo. 31/7/02 - 2002-07-31


Nakon što su mediji prenijeli da je srbijanski premijer Zoran Đindjic na jučer održanoj konferenciji premijera jugoistočne Evrope u Austriji izjavio da na Balkanu postoje dva velika problema, a to su, prema riječima gospodina Đindjića Kosovo i Bosna i Hercegovina, čija sudbina nije riješena, uslijedile su brojne reakcije kako domaćih, tako i medjunarodnih zvaničnika.

Predsjedništvo BiH ovakve stavove Srbijanskog Premijera Zorana Djindjica smatra neprihvatljivim i štetnim tim prije što su izrečeni na regionalnom skupu, na kome je punopravno učestvovala i BiH, suverena država. Principi suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, su potvrđeni i u zajedničkoj izjavi šefova država: BiH, Republike Hrvatske i SR Jugoslavije, 15. jula ove godine u Sarajevu Nema bilo kakvog opravdanja za ocjenu u kojoj je BiH kao protektorat izjednačena sa Kosovom. Premijeru Srbije dobro je poznato da Kosovo, pored toga što jeste protektorat međunarodne zajednice, predstavlja i unutrašnje pitanje Srbije i Jugoslavije. Iako ovakve izjave ne smatra zvaničnim stavom vlasti SRJ, Predsjedništvo BiH očekuje da visoki državni funkcioneri ubuduće neće davati lične ocjene, koje mogu opteretiti dostignuti dobar nivo međudržavnih odnosa, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Visoki Predstavnik Paddy Ashdovn istakao je da se možda radi o pogrešnom citatu, ili samo jednom dijelu izjave, ali ,da se bez obzira na to, status države BiH ne smije dovoditi u pitanje, niti se smije dozvoliti da njen status bude doveden u pianje. Bilo koji političar koji izrazi bilo kakve sumnje u status države BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet, time samo nanosi štetu kako sopstvenoj državi, tako i samom sebi. I Ministar Vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, istakao je važnost pridržavanja principa usuglašenih na sarajevskom samitu, te nepophodnost rješavanja unutarnjih problema svake od zemalja, pa tako i Jugoslavije, dodavši da je stav medjunarodne zajednice, stav i bosansko-herecgovačkih vlasti!

Inače,na dans održanoj press konferenciji Visoki predstavnik Paddy Ashdown i ministar inozemnih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija,govorili su o jučer i danas održanom sastanku upravnog odbora za implementaciju mira. Oni su istakli važnost sprovodljenja dogovorenog. I sam odbor u potpunosti podržava prioritete koje je Paddy Ashdown odredio: prvo zakonitost, a zatim zapošljavanje kroz reforme. Odbor takodjer smatra da, ukoliko se provedu, reforme o kojima se razgovaralo na ovom sastanku će pomoći da Bosna i Hercegovina nezaustavljivo krene putem uspješne države i integracije u Evropu.

XS
SM
MD
LG