Linkovi

Bombaški napad u Jerusalemu. 30/7/02 - 2002-07-30


Bombaš samoubica aktivirao je eksploziv u restoranu brze hrane u centru Jerusalema, ubivši sebe i ranivši najmanje četvoro izraelskih gradjana. U tužnoj svakodnevnici na Srednjem Istoku Izraelske snage su ubile Palestinca koji je pokušao da nožem usmrti dvojicu jevrejskih naseljenika dok su spavali u svojim krevetima.

Napad se dogodio u vrijeme ručka u jednoj prodavnici brze hrane u centru Jerusalema, u blizini škole i bolnice. U blizini mjesta napada nalazi se i glavno sjedište jerusalemske policije, i cijelo je područje obično puno prolaznika.

Izraelska policija identificirala je napadača kao 17-godišnjaka iz Betlehema. U policijskom izvještaju se navodi da je on vjerovatno prerano aktivirao eksploziv - izazvavši manje žrtava. Bio je ovo, inače, prvi samoubilački napad u Jerusalemu nakon dva prošlomjesečna napada u kojima je poginulo 26 ljudi i koji su naveli Izrael da pošalje vojsku da ponovo okupira sedam velikih palestinskih naseljenih mjesta na Zapadnoj Obali i da uspostave zabranu kretanja za Palestince. Ranije danas su izraelski vojnici ubili Palestinca koji se uvukao u jevrejsko naselje gdje je nožem napao jednog jevrejskog naseljenika i njegovu ženu, saopšteno je iz Izraelskih vojnih izvora.

Današnja nova nasilja desila su se upravo u vrijeme američkih planova da sa Palestinskim zvaničnicima sljedeće sedmice u Washingtonu razgovaraju o sljedećim potezima na reformi Palestinskih vlasti i Izraelskih planova na olakšavanju restrikcija za oko 700 hiljada Palestinaca koji žive pod policijskim satom nametnutim od strane Izraela u sedam gradova na Zapadnoj Obali.

U nastojanju da promovira mir izmedju dvije strane američki mirovni aktivista Jesse Jackson je posjetio Zapadnu Obalu i Bethlehem. On se pomolio i zapalio svijeće na mjestu, gdje se po vjerovanju kršćana, rodio Isus Krist.

XS
SM
MD
LG