Linkovi

Sergio Vieira de Mello kaže da je dorastao izazovu novog zadatka. 30/7/02 - 2002-07-30


Novi visoki komesar UN-a za ljudska prava Sergio Vieira de Mello, kojeg je Generalni sekretar UN-a Kofi Annan jučer zvanično predstavio u sjedištu UN-a u New Yorku, izjavio je da je dorastao izazovu da javno govori protiv vlada koje zloupotrebljavaju svoju moć. Ovaj veteran, zvaničnik UN-a otklanja kriticizam da je za tu kontroverznu ulogu koja mu je povjerena potreban bezkičmenjak.

Predstavljajući budućeg Visokog komesara UN-a za ljudska prava Generalni sekretar UN-a Kofi Annan je reporterima rekao da je izabrao gospodina de Mello-a zbog njegovog dugogodišnjeg iskustva u radu kroz sistem UN-a. Njegova posljednja dužnost je bila u Istočnom Timoru, gdje je vodio široku operaciju UN-a, a prije toga sličnu misiju je vodio na Kosovu.

Medjutim, brazilski diplomata preuzima tešku misiju. Funkcija Visokog komesara UN-a za ljudska prava je kontroverzna od samog njenog uspostavljanja 1994. Onaj koji je to obavljao ili je optuživan zbog vrijedjanja pojedinih vlada zato što je govorio o zloupotrebi ljudskih prava, ili zbog toga što se nije dovoljno jasno oglašavao kada su se dešavale ozbiljnija kršenja ljudskih prava.

Sadašnji Visoki komesar UN-a za ljudska prava Mary Robinson će napustiti tu funkciju 12-tog septembra. I dok je osvojila priznanja od strane aktivista za zaštitu ljudskih prava, ona je razljutila velike sile, kao što su Kina, Rusija i Sjedinjene Države zbog kritika koje im je upućivala u vezi sa stanjem ljudskih prava. Washington se suprostavio produžetku njenog mandata, pogotovo nakon što je ona iskazala zabrinutost američkim tretmanom afganistanskih zatvorenika u zatvoru na Kubi. Neki, medju aktivistima za zaštitu ljudskih prava se plaše da Sergio Vieira de Mello neće biti tako otvoren, kao gospodja Robinson, dovodeći u pitanje čak njegove diplomatske sposobnosti za tu ulogu. Odgovarajući na takve sumnje, gospodin de Mello je je pružio uvjeravnja da ima čvrstu kičmu, koja je potrebna za taj posao.

Mi smo svi drukčiji, hvala Bogu, i svi mi imamo drugačiji stil. Biti čovijek sistema, ne znači biti birokrat, koji je život proveo iza stola. Vi znate da to nije moj slučaj, rekao je gospodin de Mello. Javno istupanje je posao Visokog komesara UN-a za ljudska prava, to sve zavisi kada, kako i sa kakvim namjerama i da li je to najbolji način postizanja datog cilja, objasnio je novi prvi čovijek UN-a za ljudska prava. Bolji poznavaoci zbivanja u UN-u kažu da će glavni izazov za Sergio de Mella biti da kombinira svoje dobro poznavanje unutarnjeg sistema Organizacije UN-a sa ulogom vanjskog aktiviste, da zauzme principijelna stajališta u ime ljudskih prava. Medju izazovima koji čekaju novog Visokog komesara je Rusko stajalište prema Čečeniji, Kinesko prema Tibetu i kriticizam zatvaranja ljudi u Sjedinjenim Državama, nakon 11 septembra, koji nemaju američko državljanstvo.

XS
SM
MD
LG