Linkovi

C.Powell u Tajlandu. 29/7/02 - 2002-07-29


Američki državni sekretar Colin Powell, odlučan da se uhvati u koštac sa prijetnjama islamskih militanata u jugoistočnoj Aziji, danas razgovarao s tajlandskim liderima, dok je jučer završio svoju južno azijsku mirovnu misiju pozvavši Pakistan i Indiju da zajednički rade ka dijalogu za rješenje kašmirske krize. Sekretar Powell je danas izjavio da je Tajland obećao punu suradnju u borbi protiv terorizma: Sjedinjene države i Tajland imaju veoma dobre odnose još od 1833, bili smo rame uz rame u ratovima, i sada smo ponovno zajedno u borbi protiv terorizma, rekao je gospodin Powell nakon susreta s tajlandskim ministrom vanjskih poslova. U svjetlu promjena u američkoj politici nakon napada 11 septembra, borba protiv terorizma je glavni fokus posjete gospodina Powella Tajlandu, Maleziji, Singapuru, Indoneziji, Filipinima, i Bruneima gdje će 31 jula i 1 augusta prisustvovati regionalnom samitu ASEAN-a.

Prije posjete Tajlandu, sekretar Powell se u New Delhiju sastao s premijerom Atal Behari Vajpayeem, a nakon toga u Islamabadu i s pakistanskim predjsednikom Pervezom Musharaffom. Upitan šta očekuje od Indije, gospodin Musharaff je kratko odgovorio: Naš stav je veoma, veoma jasan. Trebamo započeti dijalog o Kašmiru i svim ostalim pitanjima i to je ono što želimo vidjeti.

Nakon susreta, gospodin Powell je izjavio: Prije samo nekoliko nedjelja mogućnost rata između Indije i Pakistana je bila veoma stvarna. Zahvaljući naporima međunarodne zajednice, i osobito naporima dvije strane, napetosti su smanjene. Obje strane su naglasile svoju želju za mirnim političkim rješenjem problema koji postoje. Sjedinjene Države na uvjeravanja Paksitana da će za stalno okončati upade preko linije razgraničenja gledaju kao na veoma važnu opredjeljenost. Mi također očekujemo od Indije da poduzme dodatne akcije ka smanjenju napetosti u trenutku dok Pakistan bude ispunjavao svoja obećanja. Vrijeme je da regionalnu stabilnost učinimo stalnom. Sjedinjene države će svoju pomoć pružiti svim stranama kako bi mogli postići mirniju budućnost. Mi smo predani da ostanemo u mjesecima i godinama koje dolaze pomažući dvjema stranama da riješe međusobne nesuglasice kako bi svatko u regionu mogao živjeti u dostojanstvu, prosperitetu i sigurnosti, rekao je gospodin Powell.

On je dodao da Indija može povećati povjerenje u regionu Kašmira oslobađanjem političkih zatvorenika i omogućavanjem da neovisni posmatrači nadgledaju izbore. Međutim njegov indijski kolega Yaswanth Sinha je nagovijestio da Indija nije otvorena za ubjeđivanja o pregovorima, jasno stavivši do znanja da Indija ima različit stav po pitanju stranih posmatrača na izborima, saopćivši da oni koji se nalaze u Delhiju mogu ići u region na individualnoj osnovi i da Indija ima veoma nezavisnu izbornu komisiju.

XS
SM
MD
LG